A fost ales noul Întâistatator al Bisericii Ortodoxe Sarbe

0
828
A fost ales noul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Sârbe
Episcopul Irineu de Nis (sudul Serbiei), considerat fiind moderat, a fost întronizat astăzi, sâmbătă 23 ianuarie 2010, în scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, în cadrul unei ceremonii oficiate în Catedrala Belgradului.
Irineu, în vârstă de 80 de ani, a fost ales vineri de către Sfântul Sinod, şi a devenit astfel cel de-al 45-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, fiind succesorul Patriarhului Pavle, care s-a mutat la Domnul în data de 15 noiembrie 2010, la vârsta de 95 de ani.
Ceremonia de sâmbătă a constituit prima parte, oficială, a înscăunării noului Patriarh sârb, la care au luat parte si reprezentantul Vaticanului la Belgrad şi reprezentanţi ai altor mari confesiuni, alaturi de alte personalitati ca: premierul sârb Mirko Cvetkovic, viceprim-ministrul Ivica Dacic, Preşedintele Parlamentului European Slavica Djukic-Dejanovic şi Primarul Belgradului Dragan Djilas.
Primul-ministru al Republicii Srpska (RS, independentă de Bosnia), Milorad Dodik a fost şi el prezent.
Episcopul Irineu a fost intronizat la Belgrad, ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe
O a doua parte solemnă, a întronizării, va fi organizată în „scaunul istoric al bisericii sârbe” din Pec, în vestul Kosovo, la o dată ce urmează încă să fie stabilită.
Marea majoritate a populaţiei sârbe, de 7,5 milioane de locuitori, este ortodoxă.

www.lacasuriortodoxe.ro