Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat

0
836
Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat
Primul pas a fost făcut sâmbătă de către Papa Benedict al XVI-lea, care l-a proclamat drept venerabil pe predecesorul său. Urmează o etapă în care se vor analiza miracolele înfăptuite în timpul vieţii de fostul suveran Pontif. Presa italiană scrie că întregul proces se va încheia anul viitor.
Papa Benedict al XVI-lea l-a proclamat drept venerabil pe predecesorul său Ioan Paul al II-lea. Gestul vine după aprobarea din 17 noiembrie a decretului prin care se recunosc virtuţile eroice ale lui Karol Wojtyla. Procesul este primul pas spre beatificarea Pontifiului polonez.
Înainte de beatificarea propriu-zisă, are loc o examinare a „miracolului” înfăptuit de Ioan Paul al II-lea. Este vorba de cazul măicuţei franceze Marie Simon-Pierre, care s-a vindecat din senin de maladia Parkinson în 2005. Femeia s-a făcut bine după ce comunitatea căreia îi aparţinea a invocat numele fostului papă în rugăciuni.
Cazul va fi prezentat în faţa unei comisii medicale, apoi în faţa unei comisii de teologi şi, în final, a unei comisii de episcopi şi cardinali. Chiar dacă va fi validat, pentru a fi canonizat, va fi necesar ca pe seama lui Karol Wojtyla să fie pus un al doilea miracol.
Potrivit presei italiene, procesul ar putea să se încheie fie în 2 aprilie, anul viitor, când se vor împlini cinci ani de la moartea Suveranului Pontif, fie în octombrie, pentru a marca alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice, la 16 octombrie 1978.
Procesul de beatificare a fost declanşat de Papa Benedict al XVI-lea la o lună de la decesul lui Ioan Paul al II-lea.
www.jurnal.md