Olanda: Deputatul anti-islam, Wilders, vrea si el un referendum pe tema minaretelor

0
680
Olanda: Deputatul anti-islam, Wilders, vrea şi el un referendum pe tema minaretelor
Deputatul olandez de extremă dreapta, Geert Wilders, a apelat la Ţările de Jos să organizeze un referendum similar celui desfăşurat duminică, 29 noiembrie 2009, în Elveţia, pentru interzicerea construirii minaretelor, aflăm de pe pagina de internet a partidului său.
„Ceea ce este posibil în Elveţia ar trebui să fie, de asemenea, posibil şi aici”, a spus deputatul într-un text publicat de site-ul Partidului pentru Libertate (PVV), care ocupă 9 din cele 150 de locuri din camera inferioară a parlamentului.
„Vom cere guvernului să ne asigure că un astfel de referendum este posibil în Tarile de Jos” a precizat el, agenţiei de presă olandeză ANP, salutând „un rezultat fantastic”, după adoptarea interdicţiei construirii minaretelor în Elveţia, cu un procent de 57,5% dintre alegătorii elveţieni care au participat duminică la un referendum.
El a spus că partidul său, care a denunţat o „islamizare” a Europei şi a calificat Coranul drept „fascist”, ar putea lua, de asemenea, iniţiativa, printr-un proiect de lege.
Constituţia olandeză nu prevede organizarea de referendumuri. Singurul referendum la scara naţională, organizat în Ţările de Jos, a urmarit adoptarea Tratatului de instituire a unei Constituţii europene. Acesta a fost organizat în iunie 2005, după adoptarea de către Parlament a unui proiect de lege în acest sens.
Chiar dacă a fost cu titlu consultativ, politicienii s-au angajat să respecte rezultatul acestuia. Olanda a votat „nu” în proporţie de 61,6%.
Mai mulţi parlamentari au prezentat de-a lungul timpului propuneri legislative pentru organizarea de referendumuri, dar nici unul nu a reuşit să scoată populaţia la scrutin.
www.lacasuriortodoxe.ro