Ofensiva de dreapta a Parlamentului, privind crucifixele din scoli

0
729
Ofensiva de dreapta a Parlamentului, privind crucifixele din şcoli
O ofensivă a aleşilor de dreapta din Parlamentul European pentru apărarea prezenţei crucifixelor în şcoli, în cazul Italiei, a provocat zâzanie între deputaţii europeni, chemaţi să voteze astăzi, joi 17 decembrie 2009, pe această temă.
Problema a fost ridicată de către un membru al Ligii Nord-Italiene, Mario Borghezio.
Înveninaţi de recenta decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului de condamnare a prezenţei crucifixelor în şcolile italieneşti, reprezentanţii aleşi au prezentat un proiect de rezoluţie – fără a avea caracter obligatoriu – în numele grupului lor.
Acest text spune că ” problema crucifixelor în şcoli rămâne responsabilitatea exclusivă a statelor membre şi a regiunilor acestora”.
În acest proces, conservatorii Partidului popular european (PPE), ai cărui membri sunt aleşi din partidul lui Silvio Berlusconi, precum şi dintre cei ai preşedintelui francez Nicolas Sarkozy (UMP), au elaborat, de asemenea, un text.
Ei apără „libertatea statelor membre (UE) de a afişa simbolurile religioase in locuri publice, atâta timp cât aceste simboluri fac parte din tradiţie şi constituie identitatea poporului”.
Textul a provocat un disconfort delegaţiei franceze din cadrul grupului PPE, venind în momentul în care în Franţa are loc o dezbatere controversată asupra identităţii naţionale.
Conform unei surse apropiate acestui grup, aleşii francezi, angajaţi în apărarea laicităţii în ţară, ar fi trebuit să se abţină de la votul programat astăzi.
În ceea ce priveşte grupul socialist, el a pregătit, de asemenea, un text, chiar dacă mai moderat, dar care recunoştea „libertatea statelor membre de a afişa public toate simbolurile religioase.” Acesta a fost, în cele din urmă, retras.
În forma sa actuală, rezoluţia aprobată de aleşii stângii italiene nu a avut nicio şansă să treacă de socialiştii francezi, foarte angajaţi în respectarea laicităţii.
„O astfel de frază nu poate fi acceptată”, a declarat pentru AFP socialista franţuzoaică, Catherine Trautmann. „Oricum, noi am fost împotriva principiul unei astfel de rezoluţii: nu judecăm şi nu comentăm decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului”, a adăugat ea.
www.lacasuriortodoxe.ro