Miruirea în cadrul Sfintei Liturghii (Video)

0
1124
Miruirea în cadrul Sfintei Liturghii (Video)
Desi oficiul Liturghiei a fost încheiat, iar credincioşii au fost anunţaţi că pot să plece („în pace să ieşim”), totuşi ei continuă să rămână în biserică, pentru a fi miruiţi de către preot şi a primi în acelaşi timp anafura.
Ritul bisericesc cunoscut sub numele de miruit consta in ungerea fruntii credinciosilor, de catre preot, cu untdelemn, ungere ce se practica de regula o data cu impartirea anafurei. În republica Moldova, rânduiala miruirii se săvârşeşte după obicei, în timpul Utreniei, mai ales dacă aceasta se săvârşeşte seara, îndată după polieleu şi după citirea Sfintei Evanghelii, sau dacă Utrenia se face dimineaţă, ea se săvârşeşte şi în timpul Slavosloviei! O altă practică, la fel din Republica Moldova, presupune miruirea îndată după săvârşirea Sfintei Liturghii!
In parohiile din Mitropolia Ungro-vlahiei si in cele mai multe din Mitropolia Moldovei si Sucevei, precum si intr-un numar mai restrans de parohii din Mitropolia Banatului, miruitul se face in toate duminicile si sarbatorile din cursul anului, precum si dupa serviciul de seara cu Litie. In cea mai mare parte din parohiile ortodoxe din Banat, ca si in Biserica Ortodoxa Rusa, miruitul este limitat numai la praznicele imparatesti si la sarbatorile sfintilor insemnati.
In parohiile din Biserica Ortodoxa Greaca, miruitul este insa complet neuzitat sau, cel mult, credinciosii sunt unsi in Joia Patimilor cu untdelemn binecuvantat la maslul ce se oficiaza dupa Liturghia din aceasta zi. Precum se vede, cele doua extreme sunt reprezentate de o parte prin practica din Mitropolia Ungrovlahiei si din cea a Moldovei si Sucevei, precum si din cateva parohii din Banat, unde se miruieste dupa serviciul divin din orice zi a anului bisericesc, iar de cealalta parte, prin Biserica Ortodoxa Greaca si altele din Orientul Apropiat, care nu practica nicidecum miruitul.
www.crestinortodox.ro
http://www.youtube.com/watch?v=5jMrWpVpJLw&feature=related