Minaretele interzise în Elvetia: reactii politice favorabile în Italia

0
699
Minaretele interzise în Elveţia: reacţii politice favorabile în Italia
Mai mulţi politicieni italieni, inclusiv un ministru şi un preşedinte regional, au reacţionat favorabil la rezultatele referendumului de duminică din Elveţia – privind interzicerea construirii de minarete – descriind aceasta drept „o lecţie de democraţie”.
„Elveţia ne-a transmis un mesaj clar: da turlelor, nu minaretelor”, a declarat ministrul Simplificării administrative, Roberto Calderoli (Liga Nordului – partidul populist anti-emigranţi), agenţiei italiene de ştiri Ansa.
„S-ar părea că alegerea poporului elveţian este, pe de o parte respectul pentru libertatea religiei, iar pe de altă parte, necesitatea frânării (sub aspecte politice şi de propagandă) islamului”, a spus el . Acest lucru „ar trebui să ne facă să reflectăm”, a concluzionat acesta.
La rândul său, Riccardo De Corato, deputat al partidului de dreapta al lui Silvio Berlusconi, şi totodată viceprimarul oraşului Milano, a declarat că „foarte democratica Elveţie a dat astăzi o lecţie Italiei, mai ales militanţilor de stânga care, în cazul în care o iniţiativă de acest gen ar fi avut loc în Italia, ar fi montat baricade şi ar fi făcut scandal”.
Eurodeputatul Ligii de Nord, Matteo Salvini, s-a referit de asemenea la „o mare lecţie de democraţie din partea Elveţiei”. „Din păcate, în Italia, nu ne consultăm oamenii să ştim ce cred despre moschei şi centrele islamice”, a spus el agenţiei Ansa.
Elveţienii au decis duminică, într-un referendum, cu o majoritate covârşitoare (57,5% din alegători), interzicerea construirii de minarete în Elveţia.
www.lacasuriortodoxe.ro