Israelul a cerut deschiderea arhivelor Vaticanului privitoare la al Doilea Razboi Mondial

0
683
Israelul a cerut deschiderea arhivelor Vaticanului privitoare la Al Doilea Razboi Mondial
Israelul a cerut duminică deschiderea arhivelor Vaticanului privitoare la Al Doilea Război Mondial, după decizia Papei Benedict al XVI-lea de a relua procesul de beatificare a lui Pius al XII-lea, acuzat că a păstrat tăcerea în timpul Holocaustului, relatează AFP, preluată de NewsIn.
„Procesul de beatificare nu ne priveste, este o chestiune ce priveste Biserica Catolica. In privinta lui Pius al XII-lea, este treaba istoricilor sa evalueze si de aceea cerem deschiderea arhivelor Vaticanului”, a spus purtatorul de cuvant al ministerului israelian de Externe, Yigal Palmor.
Arhivele Vaticanului vor fi disponibile cel mai devreme in 2013, a spus anul trecut rabinul David Rosen, care participa la negocierile privind „acordul fundamental” asupra stabilirii in 1993 de legaturi diplomatice intre Israel si sfantul scaun.
Sambata, Suveranul Pontif a semnat decretul prin care se recunosc „virtutile eroice” ale defunctului Papa, ceea ce ii ofera titlul de „venerabil”, etapa indispensabila pentru continuarea procedurii de beatificare.
Pontificatul lui Eugenio Pacelli, care a condus Biserica Catolica din 1939 pana in 1958 ramane foarte contestat. Papa Pius al XII-lea este acuzat ca a pastrat tacerea in privinta Holocaustului in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
www.infoportal.ro