Iisus Hristos, „rege” al unei comunitati din Lituania

0
896
Iisus Hristos, „rege” al unei comunităţi din Lituania
Consilierii municipali ai unui oraş mic din Lituania, o ţară majoritar catolică, L-au „întronizat pe Iisus Hristos ca Rege” al comunităţii lor, în speranţa ridicării moralului populaţiei în această perioadă de criză economică.
„Întronizarea lui Iisus Hristos ca rege al municipiului nostru, înseamnă o recunoaştere solemnă a Sa ca suveran şi protector al nostru”, a declarat primarul localităţii Šalčininkai (sud-est), Zdzislav Palevic, citat de agenţia de ştiri baltică BNS .
„În această perioadă dificilă pentru ţară, când criza mondială ne afectează, rolul lui Hristos devine important nu numai în viaţa personală a oamenilor, ci şi în viaţa politică şi culturală”, proclamă actul de întronizare, adoptat în unanimitate.
„Aceasta nu este o decizie care să facă rău. Zona este majoritar catolică, şi de ce n-am încuraja populaţia să respecte cele 10 porunci?”, a declarat pentru AFP, prin telefon, Leonarda Stancikiene, unul dintre cei 25 de membrii ai Consiliului.
Acest oraş, cu aproximativ 7.000 de oameni, majoritatea etnici polonezi, se află la aproximativ 50 km sud de Vilnius – primul oraş lituanian care şi-a încredinţat şi el soarta, lui Iisus Hristos.
Printr-un act aprobat în 12 iunie 2009, regiunea Vilnius a fost pusă sub protecţia lui Hristos „pentru a evita greşelile dureroase, pericolele şi ameninţările”.
Lituania, o fostă republică sovietică, devenită independentă în 1990 şi membră a UE în 2004, este un stat laic, dar religia catolica rămâne o componentă vitală a ţării.
Înainte ca Dalia Gribauskaite să îşi depună jurământul noii preşedinţii, chiar episcopul de Vilnius, Audris Backis, a fost cel care a ţinut un discurs în faţa parlamentului. Messe solemne sunt oficiate la principalele sărbători naţionale.
www.lacasuriortodoxe.ro