Descoperirea celei mai vechi biserici crestine

0
971
Descoperirea celei mai vechi biserici creştine
Descoperirea celei mai vechi biserici creştine ar putea transforma o închisoare în punct de atracţie turistică. Penitenciarul Megiddo, din Israel înconjurat de jandarmi călare şi câini de pază, nu este un loc care să atragă multă lume. Dar dacă un plan, aflat acum în stadiu final, va fi pus în aplicare, ar putea deveni o atracţe turistică pentru evrei şi pentru turiştii din întreaga lume, relatează haaretz.com.
În spatele zidurilor închisorii au fost scoase la iveală, în urmă cu patru ani, în urma unor ample renovări ale locaţiei, rămăşiţele celei mai vechi case de rugăciune descoperite până acum. Planurile de acum solicită mutarea penitenciarului suficient încât să se permită deschiderea sitului arheologic pentru public. O parte dintre deţinuţi, inclusiv criminali şi condamnaţi pentru delicte grave, au participat la săpăturile arheologice.
Descoperirea sitului a dus la un acord de principiu între conducerea închisorii, Consiliul Regional din Megiddo şi Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi în vederea relocării penitenciarului.
Lucrările au început în 2005 cu scopul de a înlocui nişte barăci ale deţinuţilor cu celule, dar, pentru că zona Megiddo este cunoscută pentru bogăţia descoperirilor arheologice, Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi a cerut mai întâi săpături de specialitate.
Într-un capăt al sitului s-a descoperit un minunat mozaic cu numeroase inscripţii, inclusive referiri la Mântuitorul, chiar lângă temeliile unei clădiri datând din secolele III-IV. Elementele găsite sunt mărturii ale faptului că locul era folosit pentru scopuri religioase de creştini înainte ca această religie să devină oficială în Imperiul Roman şi se bănuieşte că ar conţine rămăşiţele celei mai vechi biserici din lume.
Satul este identificat cu un sat evreiesc din perioada talmudică
Oficialii implicaţi au explicat faptul că obiectele scoase la iveală arată o legătură între armata romană campată acolo şi activitatea creştinilor din zonă. În centrul sitului s-a descoperit un altar sau o masă de rugăciune.
Situl este identificat cu satul evreiesc Kfar Otnai, din perioada talmudică, menţionat în sursele ebraice. Cartierul general ale legiunii VI romane era stabilit acolo, dimpreună cu oraşul Maximilianopolis, amintit în unele surse istorice.
După Hanan Erez, preşedintele consiliului regional, „descoperirile au creat mult interes în lumea creştină şi în cea a cercetătorilor primelor veacuri de creştinism. Subiectul a fost cap de afiş şi la o conferinţă a arheologilor, desfăşurată la Washington, în urmă cu trei ani”. Erez a mai spus că „în jurul sitului vom construi un complex turistic, având ca punct central casa de rugăciune, alături de, bineînţeles, situl arheologic Tel Megiddo, un alt punct major de interes pentru lumea creştină”. Planurile pentru edificarea complexului au fost deja înaintate Ministerului de Finanţe, dorindu-se o finanţare de la bugetul de stat. Ridicarea noii închisori în apropiere făcea parte oricum dintr-un plan vast de construire de locuri de detenţie moderne în toată ţara.