Agca, autorul atacului impotriva Papei Ioan Paul al II-lea va fi eliberat

0
706
Agca, autorul atacului impotriva Papei Ioan Paul al II-lea va fi eliberat
Mehmet Ali Ağca, autorul atacului eşuat, îndreptat împotriva Papei polonez Ioan Paul al II-lea în 1981, va părăsi închisoarea în data de 18 ianuarie 2010, după aproximativ 30 de ani de stat în spatele gratiilor, a declarat luni 21 decembrie 2009, avocatul său.
Agca, transferat în 2007 din Istanbul într-o închisoare din Ankara, va fi eliberat „pe 18 ianuarie viitor”, a declarat Haci Ali Özhan, indicând că clientul său este „într-o dispoziţie şi stare de sănătate bune”, aşteptând această eliberare.
„Procurorul închisorii a confirmat că Agca va fi eliberat pe 18 ianuarie”, a spus apărătorul care a refuzat să comenteze pe seama proiectelor clientului său.
Mehmet Ali Ağca, în vârstă de 51 de ani, a fost închis la Istanbul, după extrădarea sa din Italia, în anul 2000, pentru mai multe delicte comise înainte de tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea, din 13 mai 1981, în Piaţa Sfântul Petru din Roma. Motivele gestului său, precum şi identitatea eventualilor comandanţi ai acţiunii sale rămân un mister.
Papa Ioan Paul al II-lea l-a iertat pe atacator şi Italia l-a extrădat în Turcia în anul 2000, în urma unei graţieri prezidenţiale.
Fostul militant de extremă-dreapta a fost găsit vinovat de uciderea în 1979, a unui jurnalist turc de renume, Abdi Ipekci, şi de alte două jafuri comise în anii 1970.
Agca a beneficiat în ianuarie 2006, de graţiere, dar s-a întors în închisoare la opt zile mai târziu, Curtea de Casaţie turcă apreciind că reducerea sentinţelor fusese calculată eronat.
www.lacasuriortodoxe.ro