Peste 1.000 de preoti si 30 de episcopi anglicani vor trece in Biserica Catolica

0
1038
Peste 1.000 de preoţi şi 30 de episcopi anglicani vor trece în Biserica Catolică
Papa Benedict al XVI-lea se va întâlni cu capul Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, în 21 noiembrie la Vatican, pentru prima dată, in urma deschiderii Bisericii Catolice către tradiţionaliştii anglicani, a afirmat ieri, vineri 30 octombrie 2009, Vaticanul.
„Vizita la Roma a lui Rowan Williams a fost deja planificată şi (…) este firesc să aibă loc o întâlnire cu Papa” cu această ocazie, a declarat pentru AFP Rev. Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Papei, confirmând informaţiile publicate cu câteva zile înainte de săptămânalul catolic britanic Tablet.
Această întâlnire va fi prima dintre cei doi lideri religioşi, in urma anunţului făcut de Biserica Catolică în ziua de 20 octombrie 2009, că îi va primi, din respect faţă de unele dintre tradiţiile acestora, pe anglicanii care nu se mai recunosc în biserica lor, înfiinţată în 1534 de Regele Henry al VIII-lea.
Aceşti disidenţi critică în principal hirotonia femeilor şi binecuvântarea căsătoriilor homosexuale.
Iniţiativa Papei a fost anunţată în acelaşi timp la Roma şi la Londra, şi a fost salutată printr-o declaraţie comună de către Arhiepiscopul de Canterbury şi omologul său catolic, Arhiepiscopul de Westminster. Cei doi prelaţi au văzut în aceasta „o nouă recunoaştere a asemănarilor fundamntale (între cele două biserici), în termenii credinţei, doctrinei şi spiritualităţii.
Cu toate acestea, Arhiepiscopul Williams a lăsat impresia că ar fi fost luat din scurt: „Îmi pare rău că nu am avut ocazia să vă avertizăm în legătură cu această hotărâre. Eu personal am fost informat despre acest anunţ foarte târziu”, scria acesta clericilor pe care îi conduce.
În conformitate cu Roma, „20 – 30 episcopi şi câteva sute” de anglicani vor putea reveni în sânul Romei, în timp ce episcopul de Fulham, Ioan Broadhurst, evalua la 1.000 numărul pastorilor care s-ar converti.
Pe 21 noiembrie, Rowan Williams, va mai participa, in plus, la festivităţile organizate de Universitatea Gregoriană, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea Cardinalului Johannes Willebrands, un pionier al ecumenismului catolic, mort în 2006.