Informatii secrete despre schimbarile climatice circula liber pe internet

0
1023
Informaţii secrete despre schimbările climatice circulă liber pe internet
Cu două săptămâni înaintea summitului pe probleme de mediu, care se va desfăşura la Copenhaga – Danemarca sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, scandalurile legate de datele pe baza cărora se încearcă încheierea unui nou acord climatic post-Kyoto se înteţesc. Un hacker a dat publicităţii informaţii confidenţiale ale Departamentului de studiere a climei RealClimate din cadrul The University of East Anglia (UEA), care a adus în prim-plan o realitate catastrofală
Poşta electronică a uneia din cele mai importante organizaţii climatice din Europa a ajuns în circulaţie liberă pe internet în urma unui atac cibernetic. Hackerii şi-au manifestat interesul faţă de informaţiile confidenţiale ale Departamentului de studiere a climei RealClimate din cadrul The University of East Anglia (UEA), relatează „BBC News”.
„Dorim să avertizăm că întreaga informaţie postată pe net are un caracter strict confidenţial, de cercetare, şi nu este destinată publicării oficiale”, a declarat un responsabil al universităţii, care a confirmat autenticitatea e-mailurilor şi a informat că o anchetă este în curs.
Incidentul poate că ar fi trecut neobservat, dacă nu ar fi fost conţinutul mesajelor. În ele, cercetătorii de la RealClimate evocă probabilitatea încălzirii climei cu 6 grade către 2100, chiar dacă normele de mediu vor fi respectate 100%. Aceasta în condiţiile în care un raport al ONU invoca recent o încălzire de doar 4 grade în viitorii 100 de ani, ceea ce a suscitat o reală îngrijorare în lumea academică, întrucât experţii consideră că şi o schimbare de plus 4 grade ar putea aduce necazuri grave pentru omenire.
În acelaşi timp, o creştere a temperaturii cu 6 grade s-ar înscrie într-un scenariu „de coşmar”, deoarece milioane de oameni vor trebui să-şi părăsească casele, iar producţia de hrană se va diminua într-atât de drastic, încât va genera o situaţie dramatică legată de penuria de produse alimentare.
Cu doi ani în urmă, RealClimate a fost responsabilă de raportul prezentat de ONU în problema schimbărilor climatice. În prezent, acest raport constituie un reper în domeniu, generând numeroase cercetări şi investigaţii.
În opinia consultantului tehnic Sophos, Graham Cluley, această scurgere de date confidenţiale înaintea reuniunii ONU privind schimbările climatice de la Copenhaga nu ar fi deloc întâmplătoare.
Kevin Trenberth, de la Centrul naţional pentru studii atmosferice, ale cărui e-mailuri au fost publicate, susţine că informaţiile au fost „scoase din context”, scrie „BBC”. CU toate acestea, scepticii schimbărilor climatice au cerut o anchetă în acest caz, acuzând că o parte din datele ştiinţifice, care trebuie să stea la baza unui acord climatic, au fost manipulate.
60 de lideri şi-au anunţat prezenţa la Copenhaga
Speranţele pentru un acord global la Copenhaga au crescut după ce un total de 60 de lideri de state şi guverne şi-au anunţat prezenţa în capitala Danemarcei, informează BBC. Până în prezent, liderii american, chinez şi indian nu şi-au confirmat prezenţa. Cele trei ţări se numără printre cei mai mari poluatori ai planetei.
Delegaţii din 192 de ţări vor participa la summitul ONU la care se va încerca semnarea unui acord post-Kyoto. Premierul australian, Kevin Rudd, ce va juca un rol cheie în negocieri, a afirmat că cei care vor participa la summit pot ajunge la un acord de principiu, care să devină coercitiv anul viitor. Australia este cel mai mare exportator de cărbune din lume şi are cele mai mari emisii pe cap de locuitor.
www.ziarullumina.ro