Sociologii americani sustin ca în lume se renaste religiozitatea

0
620
Sociologii americani susţin că în lume se renaşte religiozitatea
Doi sociologi americani, Adrian Vuldridge şi Djon Mikletveit au publicat de curând lucrarea „Dumnezeu revine: Cum schimbă lumea renaşterea religiei”, informează Regions.ru, citat de Pravoslavie.ru. Sociologii au cercetat situaţia din Chitai, Nigeria, Kenia şi alte câteva ţări din America Latină. Ei consideră că creşterea influienţei religiei şi a interesului faţă de aceasta are loc în întreaga lume, şi că anume Europa, care pierde credinţa şi nu America este excepţie.
„Religia merge mână de mână cu modernizmul. Din 1970 ceva s-a schimbat. Astăzi toată lumea merge anume în direcţia Americii”, a declarat Adrian Vuldridge.
El consideră că trăsăturile noii religiozităţi sunt vizibile din activitatea anumitor culte! Acesta afirmă că, în momentul în care a început redactarea cărţii, nicidecum nu aprecia energia şi viabilitatea pe care o aduce religia!
De asemeni, acesta a rămas impresionat de numărul de misionari ai creştinismului, cu care se ocupă permanent 443 mii de oameni şi încă 1.6 milioane săvârşesc activităţi misionare unice. Vuldridge consideră de asemeni că creştinismul rămâne a fi cea mai dinamică religie a lumii. „Dacă e să judecăm doar după cifre, atunci vedem că islamul ajunge creştinismul din urmă. Dar aceasta în baza demografiei şi nu a predicii. Mai devreme sau mai târziu, natalitatea în islam va atinge maximul, după care va începe decăderea. Pe când creştinismul a trecut prin focul Iluminaţilor şi a Reformaţilor, organizând la cel mai înalt nivel activitatea sa în perioada contemporană. După câte înţeleg, islamul nu a săvârşit aceste acţiuni!”
Personal acesta este ateist. Dar în procesul de lucru asupra cărţii, acesta a început mai mult ca oricând să stimeze religia. „Am rămas uimit, văzând, cum credincioşii fac tot posibilul şi imposibilul pentru a ajuta pe cei sărmani! Ateişti care să facă acelaşi lucru, nu prea se văd”, spune Adrian Vuldridge.