Vizita Mitropolitului Vladimir în parohiile moldovenesti din Portugalia

0
1053
Vizita Mitropolitului Vladimir în parohiile moldoveneşti din Portugalia

În perioada 9-16 septembrie ÎPS Mitropolit Vladimir însoţit de către Prot. Mitr. Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei, Prot. Nicolae Craveţ, protopop de Soroca, şi Egum. Ioan (Moşneguţu), stareţul Mănăstirii Hârbovăţ, a întreprins o vizită pastorală în Portugalia. Invitaţia a fost oferită de către Prot. Ioan Gherboveţchi, clericul mitropoliei noastre, care din anul 2001 îşi duce activitatea pastoral-misionară în această ţară.
În aeroportul din Lisabona mitropolitul a fost întâmpinat de către dl Mihai Camerzan, ambasadorul RM în Portugalia, Prot. Ioan Gherboveţchi, Prot. Oleg Chiaburu şi Protodiac. Gavriil Gemănaru.
În primele două zile ierarhul a vizitat oraşele Evora, Bathalia şi Fatima. În oraşul Evora au fost prezentate principalele sfinţenii şi locuri creştine, în mod special impunându-se biserica din oase din centrul urbei. Iar oraşele Bathalia şi Fatima au impresionat prin mănăstirile de o rară frumuseţe arhitecturală.
La data de 12 septembrie Mitropolitul a fost întâmpinat de mulţime de credincioşi moldoveni, ruşi şi ucraineni în parohia „Sf. Ioan Gură de Aur” din or. Cascais, unde a fost săvârşită Sf. Liturghie. Arhiereul a rostit cuvânt de învăţătură, discutând cu enoriaşii diverse probleme, retrăiri, dar şi bucurii ale vieţii trăite departe de casă. Fiecare credincios a primit câte o iconiţă şi binecuvântarea ierarhului. A urmat o agapă frăţească, fiecare împărtăşindu-şi impresiile şi bucuriile trăite în cadrul parohiei. Enoriaşii au menţionat că această zi a constituit un al doilea Sf. Paşti, când au lăsat toate grijile şi s-au adunat la o rugăciune comună.
A doua zi Mitropolitul Vladimir s-a deplasat în oraşul Faro din sudul ţării, unde a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Cuv. Xenia de Peterburg”. Au fost apreciate meritele Părintelui Ioan Gherboveţchi întru consolidarea credincioşilor ortodocşi din Moldova stabiliţi aici sau aflându-se la muncă. Mitropolitul l-a decorat cu Ordinul „Sf. Ştefan cel Mare”, gr. II, domnului ambasador i-a fost acordată medalia „Sf. Ştefan cel Mare”, iar altor slujitori şi credincioşi diplome arhiereşti.
Ierarhul a rămas foarte mulţumit de cele înfăptuite în această nouă comunitate şi drept amintire a lăsat în dar parohiei însemnele arhiereşti: veşmintele, culionul, panaghia şi crucea.
În aceeaşi zi mitropolitul a vizitat şi parohia „Sf. Ap. Andrei” din or. Setubal, păstorită de către prot. Oleg Chiaburu, familiarizîndu-se cu viaţa duhovnicească ale acestei comunităţi.
În celelalte zile au fost vizitate insulele Porto Santo şi Madeira păstorite de slujitorii noştri. Au avut loc întâlniri cu oficialităţi şi credincioşi.
Mitropolitul a binecuvântat acest pământ care devine tot mai mult locuit de concetăţenii noştri, nădăjduind că comunităţile vor fi vii şi lucrătoare în drumul deloc uşor al mântuirii.

Egum. Ioan (Moşneguţu)
www.mitropolia.md