Tara unde alcoolul este traditie

0
964
Ţara unde alcoolul este traditie
În ultima lună, 40 de oameni au murit din cauza alcoolului de proastă calitate din Uganda. The Independent prezintă povestea Kampalei, o capitală a distracţiei fără hotar, dar şi a lipsei de organizare în lupta cu un pericol care, pe zi ce trece, capătă proporţii uriaşe.
Ororile lui Idi Amin Dada, dictatorul din cauza căruia au murit sute de mii de oameni, au trecut de ceva vreme în Uganda, dar statul are în continuare parte de o sărăcie cruntă şi o lipsă de organizare periculoasă.
Sărăcia nu se vede însă şi în baruri, care sunt mai mereu pline. În Kampala, petrecerile sunt dese şi foarte populare, iar alcoolul este o adevărată cultură. Şi, ca în orice stat sărac, tot ce se cere şi oamenii nu-şi pot permite se contraface. Aşa şi cu băutura.
DJ ucis de băutură
Astfel a ajuns la ultima suflare şi un foarte popular DJ din Uganda. El a băut Johnny Walker, după spusele unora, şi apoi i-a venit rău. Mai întâi a orbit, apoi a intrat în comă, pentru ca, într-un final, să moară. Doctorii au constatat că Ronnie Sempangi a murit din cauza unei băuturi cu o concentaţie de etanol mult prea mare
. Contrafacută, desigur. Se întâmplă la 11 septembrie, iar la înmormântarea de peste câteve zile au fost prezenţi mii de oameni.
Însă, potrivit jurnaliştilor britanici, puţini au învăţat din această lecţie neplăcută. Barurile sunt din nou
pline şi, mai grav, se consumă alcool contrafăcut, vândut la colţ de stradă de comercianţi dubioşi. Şi cumpărat şi redistribuit, deseori, de marii patroni de localuri. Reporterul publicaţiei numite a aflat că singura măsură născocită de guvernanţii ugandezi a fost interzicerea comerţului cu băuturi alcoolice ambalate în pungi. Însă parlamentarii au respins-o.
„Este normal ce a făcut Parlamentul. Dacă se permitea asta, atunci chiar că toţi se îngrămădeau să cumpere alcool contrafăcut”, spune patronul unei distilerii şi pare să aibă dreptate, deoarece măsura nu ar determina scăderea cantităţii de alcool consumate.
Cel mai mare consum de alcool
Două rapoarte ONU, din 2004 şi 2005, a pus Uganda la primul loc în ceea ce priveşte consumul de alcool pe cap de locuitor. Cu 19 litri consumaţi pe an, ugandezii se situau peste paradisului duty-free Luxemburg şi chiar peste Cehia, cu o incredibilă tradiţie în consumul de bere. Însă acelaşi raport arăta ceva şi mai grav: 53% din alcoolul consumat este produs necorespunzător.
Un specialist spune că otrăvirile din ultima perioadă sunt cauzate de concentraţia mare de metanol, fie că este vorba de proasta distilare a băuturilor, fie de contrafacerea mărcilor înregistrate. Producerea alcoolului este o tradiţie în Uganda, dar nu una industrială, ci una a locuitorilor. În condiţii deseori precare şi cu ingrediente ciudate, femeile produc alcool în propriile gospodării, licoarea fiind distribuită ulterior pe bani buni