Rugăciunea – o practică mult diluată I

0
927
Rugăciunea – o practică mult diluată
Dacă întrebi pe cineva: „Te-ai rugat vre-o dată?” Majoritatea iţi răspund „Da” Dar ce este rugăciunea în esenţă şi cum o practică oamenii astăzi? Cineva spunea: „Biserica de astăzi nu merge bine în picioare pentru că nu stă bine în genunchi”!
Rugăciunea înseamnă:
Mesaj – Rugaciunea Tatal nostru ne spune mesajul pe care trebuie sa il contina rugaciunea:Tatal nostru care esti in ceruri
– asta ne spune ca Dumnezeu poate fi tatal nostru. El nu este tatal fiecaruia dintre noi. Fr Iosif Ton spunea odata, unii ar trebui sa se roage: „Tatal nostru care esti in Iad” si pe buna dreptate, pentru ca nu toti il au pe Hristos ca Domn in viata lor, si deci pe Dumnezeu ca Tata. Si prin asta sa il laudam si sa ii sfintim Numele, nu doar din buze. Ci implinind voia Lui sa credem si sa facem legamant cu El in apa botezului.

Vie imparatia Ta – Asta inseamna ca imparatia lui Dumnezeu vine si continua sa vina, va fi o mica pauza cu antihrist, in timp ce biserica va fi rapita, si lumea trecuta prin „cuptorul necazurilor” (bine meritate de altfel), dar cea ce vedem acum si ceea ce va contunua din ce in ce mai mult, este ca imparatia lui Dumnezeu isi largeste granitele pe pamant, prin cresterea numarului celor nascuti din nou. Dumnezeu nu se va opri in intentia Lui de asi relua in stapanire intreg pamantul si creatia, chiar daca acum da un timp de libertate oamenilor. Trebuie sa recunosc ca unii traiesc de ca si cum imparatia lui Dumnezeu nu „ar veni”, ci „s-ar duce”. Este multa descurajare, si interpretari care te fac mai degraba sa dai inapoi spiritual decat iti da curaj sa mergi inainte.

Painea noastra cea de toate zilele dane-o noua astazi – Asta ne invata ca noi depindem in totul de Dumnezeu. Chiar daca avem servicii, si macar painea ne-o asiguram singuri, Iisus ne intata sa cerem de la Dumnezeu pana si painea, nu sa spunem in noi: „Doamne maca de atat ma pot ocupa si eu”. Trebuie sa recunoastem meritele lui Dumnezeu si sa nu I le furam pe nedrept,pentru ca daca nu ar da soare, ploaie si nu ar face samanta sa creasc,a noi nu am putea avea cum sa facem nici macar painea.

Si nu ne duce pe noi in isipta, ci ne izbaveste de cel rau – Dumnezeu ne arata ca El este sfant si asa trebuie sa fim si noi. Nu trebuie venim cu prea multa usurinta in fata lui Dumnezeu, ci spalati in sangele Domnului Iisus si cu inima impacata in ceea ce ne priveste pe noi. Sa Il lasam pe Dumnezeu asa cum este scris in Scriptura si sa nu il alcatuim noi in mintea noastra cum este mai convenabil.

Acesta este doar mesajul rugaciunii, adica ceea ce trebuie sa contina rugaciunea, ceea ce trebuie sa ii cerem lui Dumnezeu sa vorbim cu El. Unii spun: „Asta stiam si eu!”. Multi oameni cunosc rugaciunea Tatal nostru, dar pe langa faptul ca unii o rostesc pe nedrept, pentru ca Dumnezeu nu este Tatal lor in realitate (ci banul, renumele social, placerile vietii, etc.), si nu sunt interesati cu adevarat de ce spune Dumnezeu in Biblie, rugaciunea inseamna mult mai mlt decat mesaj..

Rugaciunea inseamna:

Perseverenta

Proorocul Ilie cand sa rugat sa ploua in Israel spune Scriptura ca de 7 ori s-a rugat sa ploua si abea a saptea oara a venit ploaia. Desi stia ca Dumnezeu ii spuse-se sa se roage asa, uneori raspunsurile la rugaciune nu vin asa repede si comod, din parta noastra. Ana, mama lui Samuel cand se ruga in templu pentru un fiu, pentru ca nu putea avea copii, era stearpa, durerea o facea sa se roage in asa fel incat preotul Eli, care se pare ca era cum s-ar spune astazi un „preot lumesc”. Sa uitat probabil la ea, a vazut ca se roaga, si iar se roaga, si iar se roaga. O fi zis, mai ce face femeia asta acolo? Nu inteleg bine ce spune, o fi beata! Si s-a dus la ea si i-a spus: „Pana cand vei fi beata? Dute de te trezeste!” Cat de mult se insela! El nu stia probabil sa recunoasca perseverenta in rugaciune.

Lupta

Moise atunci cand a fot atacat de Amaleciti, la porunca lui Dumnezeu a trimes pe Iosua in vale dar el s-a suit in deal cu Aron si Hur sa se lupte in rugaciune. Si interesant este ca lupta cu Amalecitii depindea de cum se ruga Moise pe munte ai mult decat de cum se lupta Iosua in vale. Moise a facut aprovizionari in deal luandu-I cu el si pe Aron si Hur. Rugaciunea este o lupta, oare cati mai credem in asta. Adesea rostim in fuga o rugaciune: „Doamne fi cu noi!” si apoi bratul nostru este cel in care ne punem toata increderea. Ce s-ar fi ales de Iosua daca si Moise ar fi facut la fel? Si probabil ca asa ar fi facut, dar Dumnezeu ia dat instructiuni speciale pentru ca lupta sa poata fi castigata. Domnul Iisus atunci cant trebuia sa ia asupra Lui nelegiuirile noastre ale tuturor, este scris ca sufletul Lui a fost cuprins de o intristare de moarte. Atunci El a luat trei dintre ei ca sa se lupte in rugaciune, le-a spus: „vegheati impreuna cu mine!” Nu au putut. Trei ore s-a luptat in rugaciune si Dumnezeu a trimes un inger care l-a intarit.

Partasia

Lui Dumnezeu ii place sa stam in prezenta Lui pur si simplu. Citim despre Moise ca a stat cu Dumnezeu 40 de zile cu El pe munte. Ce a fost nevoie de atata timp? Legile erau doar zece. Partasia cu Dumnezeu este un lucru important. Iisus avea obicei sa petreaca noptile in rugaciune cu Dumnezeu, facea asta adesea. El ziua vorbea cu oamenii iar noaptea vorbea cu Dumnezeu. Noi suntem tare neastamparati, nu putem sta efectiv in rugaciune linistiti. Fratele David Yonngi Cho spunea despre americani, cred ca este valabil si pentru europeni, ca nu stiu sa se roage decat dupa o lista. Rugaciunea nu este doar citirea sau enuntarea unor nume, sau cauze, rugaciunea este si lupta, perseverenta, sau partasie cu Dumnezeu. Trebuie sa stam pur si simplu in prezenta lui Dumnezeu, sa ne coboram in noi insine, sa ne linistim vietile de goana nebuna a acestei lumi si sa stam in prezenta lui Dumnezeu meditand la Cuvantul Lui, dar stand in prezenta Lui. Dumnezeul crestinilor nu este o carte, si nici o invatatura, ci este o persoana reala, este Duh. Prin intermediul Scripturii il cunoastem, si il identificam, invataturile lui sunt neschimbabile, absolute, dar El este o persoana, si El doreste sa stam in prezenta Lui, sa il laudam, dar si daca nu mai avem cuvinte sa petrecem totusi mai mult timp cu El. In biserica nu este timp cu El, ci slujirea Lui, sau inchinare pentru El. Studiu Bibliei nu este mereu partasie cu Dumnezeu, ci adesea exercitiu si instructaj intelectal, prin Duhul Sfant. A sta in presenta Lui este o forma de rugaciune, in care il lauzi, te linistesti, primesti calauzire, mesaj, insa noi nu putem pentru ca suntem prea agitati, si cautam scuze in mod nedrept

Prot Victor Mihalachi