Patriarhul Chirill îndeamna guvernele din statele islamice sa fie mai atenti fata de minoritatile crestine

0
752
Patriarhul Chirill îndeamnă guvernele din statele islamice să fie mai atenţi faţă de minorităţile creştine
Patriarhul Kiril al Moscovei şi Toată Rusia crede că o mai mare atenţie a guvernelor din statele islamice faţă de creştinii care trăiesc în teritoriile lor este importantă pentru dialogul dintre religii.
„O mai mare atenţie faţă de minorităţile creştine [în ţările islamice] ar fi un factor adiţional în dialogul creştin-musulman,” a spus la o întâlnire de vineri cu ambasadorii din ţările arabe în Catedrala lui Cristos Mântuitorul.
El a recunoscut că în timpul ultimilor câţiva ani, guvernele arabe au dat un sprijin semnificativ către Patriarhatul Moscovei în construcţia bisericilor creştine ortodoxe în ţările lor.
„Bisericile creştine ortodoxe din teritoriile arabe, la fel de numeroase ca moscheile din Rusia, sunt un simbol al prieteniei dintre creştini şi musulmani, un indicator al intenţiilor noastre de a trăi în prietenie şi respect reciproc,” a spus Patriarhul.
El a vorbit despre planurile lui de a vizita Orientul Mijlociu în următorii doi ani, în special Patriarhatele din Alexandria, Antiohia şi Ierusalim, şi în cadrul acestor vizite să susţină discuţii cu lideri musulmani şi cu seculari din Egipt, Siria, Liban, Iordania şi Administraţia Palestiniană „pentru a discuta chestiuni vitale de interes mutual.”
„Loialitatea faţă de tradiţie ca o cale a vieţii aduce Rusia şi lumea Arabă mai aproape una de alta. Mulţumită acesteia, noi devenim aliaţi adevăraţi în faţa schimbărilor lumii globalizatoare,” a spus Patriarhul accentuând faptul că o astfel de loialitate „nu este retrogradarea sau renunţarea la modernizarea statului şi societăţii noastre.”
Vorbind cu ambasadorii arabi el a spus de asemenea că în Rusia, islamul „este recunoscut ca o religie tradiţională care a fost prezentă în acest teritoriu în toată istoria Rusiei.”
„Noi, creştinii ortodocşi, suntem obişnuiţi să trăim cu musulmanii în prietenie şi vecinătate şi dialogul dintre religii în Rusia este condus de creştinii ortodocşi şi musulmani de asemenea la nivelul vieţii de zi cu zi,” a spus el.
Întâlnirea cu Patriarhul a fost frecventată de ambasadori din 20 de state arabe.
Interfax

Noutate prelucrată de Prot. Victor Mihalachi