Parlamentul ponez a respins pedeapsa cu inchisoarea pentru fecundarea în vitro

0
679
Parlamentul ponez a respins pedeapsa cu inchisoarea pentru fecundarea în vitro
Camera inferioară a parlamentului polonez a respins joi, 10 septembrie 2009, un proiect de lege elaborat de ultra-catolicii conservatori, care prevedea, în Polonia, închisoare pentru utilizarea fecundării in vitro (FIV).
După prima examinare, proiectul de lege a fost respins de către 244 deputaţi, fiind susţinut de alţi 162. Zece alegători s-au abţinut.
Iniţiativă a unui grup de cetăţeni, „Contra in vitro”, proiectul de lege a strâns în favoarea sa mai mult de 160.000 de semnături. El propunea ca „orice persoană ale cărei acţiuni au dus la fertilizarea in vitro”, să fie pedepsită cu închisoare de până la 3 ani.
Mai multe proiecte de lege cu referire la FIV – o practică ce nu face subiectul niciunei reglementări juridice in prezent în Polonia – sunt deja pe masa Parlamentului. Două vin din partea Partidului Liberal Platforma Civică (PO) aflat la putere, un proiect vine din stânga social-democraţilor (SLD din opoziţie) şi unul din partea Partidului Conservator Dreptate şi Justiţie.
Problema a divizat clasa politică, iar puternica Biserică catolică poloneză alimentează dezbaterile prin luări de poziţie autoritare, condamnând fără drept de apel fertilizarea in vitro.
Episcopii polonezi au numit IVF „un alt fel de avort, mai rafinat”, ca metodă de „distrugere a embrionilor, odată cu fiecare încercare”. Arhiepiscopul Henryk Hoser a mers mai departe, acuzându-i pe suporterii FIV de „schizofrenie morală”.
După căderea comunismului, în 1989, Biserica Catolică a obţinut interzicerea avortului, care se pedepseste în Polonia cu 2 ani de închisoare pentru cei care îl practică, cu excepţia cazurilor de viol, incest sau malformaţii ireversibile ale embrionului.