Papa sprijina Ziua Internationala a Alfabetizarii

0
870
Papa sprijină Ziua Internaţională a Alfabetizării
Papa Benedict al XVI-leaPapa Benedict al XVI-lea şi-a declarat sprijinul pentru eforturile Naţiunilor Unite de a promova alfabetizarea, arătând că alături de foamete, sărăcie şi boală, analfabetismul constituie unul dintre obstacolele majore în calea progresului. Papa a afirmat acest lucru într-o notă trimisă prin secretarul de stat al Vaticanului, Cardinalul Tarcisio Bertone, directorului general al UNESCO, Koichiro Matsuura, cu ocazia Zilei Internaţionale a Alfabetizării, care a avut loc în 8 septembrie 2009.
Declaraţia a exprimat încurajarea din partea Sfântului Părinte „pentru toate persoanele care lucrează pentru alfabetizare împreună cu UNESCO”. Pontiful a numit alfabetizarea „una dintre cele mai importante rampe de lansare pentru dezvoltarea integrală a persoanei, făcând-o mai capabilă de auto-orientare şi de a participa mai activ la viaţa publică”. După cum a menţionat în Enciclica sa Caritas in Veritate, Papa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat urarea ca alfabetizarea să contribuie la o evoluţie către „societăţi mai bine instruite şi mai solidare”, consolidând o „viaţă democratică capabilă de a asigura pace şi libertate” (cf. nr. 21).
Papa a cerut „discipolilor lui Hristos să se angajeze cu o preocupare deosebită pentru acest izvor de umanizare care trebuie de asemenea să le permită oamenilor să se apropie cu mai mare libertate de Sfânta Scriptură”. Mesajul papal se încheie cu promisiunea unei binecuvântări speciale pentru colaboratorii UNESCO. Potrivit UNESCO, unul din cinci adulţi este încă analfabet, şi două treimi dintre ei sunt femei.
www.catholica.ro