Nu a fost decat o umbra

0
1197
Nu a fost decât o umbră
Imaginile incredibile au fost surprinse de câţiva turişti, în urmă cu două zile. Timp de câteva minute, umbra crucii a apărut pe noriAu crezut că văd o minune dumnezeiască! Peisajul incredibil surprins de câţiva turişti în urmă cu două zile pe vârful Caraiman, atunci când norii au luat forma crucii Eroilor Neamului, naşte dispute între specialiştii consultaţi de Libertatea.
Meteorologii susţin că miracolul nu este altceva decât o umbră proiectată pe o pânză de nori, în timp ce fizicienii spun că este un fenomen optic, datorat refracţiei luminii.
Pe de altă parte, slujitorii Bisericii cred totuşi că este un semn de la Dumnezeu, pentru că românii s-au îndepărtat de credinţă…
Turiştii care au filmat în urmă cu două zile forma crucii de pe Caraiman proiectată pe cer, timp de câteva minute, au asistat la un fenomen extrem de rar, mărturiseşte specialistul meteorolog, consultat de Libertatea.Crucea Eroilor Neamului a fost construită la începutul secolului trecut, în memoria soldaţilor căzuţi la datorie, în Primul Război Mondial
Practic, imaginile surprinse nu sunt altceva decât o umbră reflectată pe plafonul de nori din spatele crucii.
dr. Aurora Bell”Fenomenul a fost determinat de mai mulţi factori. În primul rând, norii au fost foarte aproape de cruce, astfel că umbra ei a avut unde să se reflecte. Apoi, soarele a fost la apus, adică la sud de masivul Bucegi, în spatele celui care a filmat, dar în faţa crucii. Razele soarelui au dat această umbră pe pânza de nori. E un fenomen rar”, ne-a declarat şefa Laboratorului de Tehnici pentru Prognoza Fenomenelor Meteo Severe, din cadrul ANM, dr. Aurora Bell (foto stânga).
Crucea a fost ridicată în doi ani
Crucea Eroilor Neamului este un monument construit între anii 1926 – 1928 pe muntele Caraiman, la iniţiativa reginei Maria şi a regelui Ferdinand I al României, ca omagiu adus ostaşilor căzuţi în Primul Război Mondial.
Aceasta e amplasată la o altitudine de 2.291 m şi are 28 de metri înălţime, putând fi văzută de la distanţe foarte mari.
E un fenomen optic
„Ceea ceAdriana Petrescu, profesor fizică au surprins turiştii în fotografie este pur şi simplu un fenomen optic. Proiecţia crucii de pe Caraiman se bazează pe legile refracţiei luminii (fenomenul de deviere a unei raze luminoase care străbate medii transparente de densităţi diferite, în cazul de faţă, aerul). Mai clar, mersul razelor care veneau de la soarele aflat la apus este deviat de la linia dreaptă atunci când trec prin straturile de aer, în funcţie de valoarea indicelui de refracţie. Acesta scade când temperatura creşte. Concret, s-au întâlnit două straturi de aer: unul cald şi altul rece, de la pământ, şi astfel s-a format fenomenul surprins în fotografie”, ne-a explicat Adriana Petrescu , profesor de fizică.
Omul s-a îndepărtat de credinţăPreotul Gheorghe Istodor
„Dacă Dumnezeu a îngăduit să se arate crucea, această realitate poate fi înţeleasă ca o îndreptare a propriilor noastre vieţi către mântuire, pentru că omul contemporan s-a îndepărtat de credinţă şi de viaţa bisericească. Sub nici o formă nu trebuie să interpretăm acest fenomen ca pe un semn de panică sau de iminentă catastrofă”, ne-a explicat profesor doctor la Facultatea de Teologie din Constanţa, preotul Gheorghe Istodor.
www.libertatea.ro