Înca cinci crestini ucisi în Pakistan

0
895
Încă cinci creştini ucişi în Pakistan
Cinci creştini au fost împuşcaţi mortal săptămâna trecută în oraşul Quetta, din nord-vestul Pakistanului, sporind numărul creştinilor ucişi în această ţară în ultimele săptămâni. La sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august, un număr de 11 creştini au fost ucişi în alte atacuri, însoţite de incendierea a aproximativ 100 de locuinţe creştine. O familie a murit într-o astfel de locuinţă în timp ce atacatorii care stăteau afară le strigau că îi vor ucide pe toţi cei care vor încerca să iasă printre flăcări.
S-ar părea că cele două atacuri împotriva creştinilor au în spate acelaşi grup extremist, de influenţă talibanică. Episcopii pakistanezi au reacţionat, exprimându-şi nemulţumirea pentru că pentru primul atac nu a fost demarată o investigaţie. Arhiepiscopul Lawrence Saldanha de Lahore, preşedintele Conferinţei Episcopale Pakistaneze, s-a plâns că „a trecut o lună de la masacru şi încă nimeni dintre responsabili nu a fost pedepsit”. Apoi a spus: „Mi-e teamă că vinovaţii vor scăpa nepedepsiţi şi cazul va fi clasat.”
Între timp, Consiliul Mondial al Bisericilor a adresat săptămâna aceasta un apel Pakistanului cerând abrogarea legii anti-blasfemie şi îndemnând la „garantarea drepturilor tuturor minorităţilor religioase din ţară”. CMB susţine că actualul cadru legislativ menţine minorităţile într-o „stare de teamă şi teroare”. Oricine poate fi cu uşurinţă închis pe viaţă pe motiv că insultă Coranul sau pe Mohamed. Conform comisiei naţionale pentru justiţie şi pace a Conferinţei Episcopale naţionale, de la intrarea legii în vigoare în 1986, aproximativ o mie de persoane au fost condamnate, dar majoritatea sunt musulmani. Numărul creştinilor condamnaţi în baza legii anti-blasfemie se ridică la aproximativ 120. În Pakistan creştinii formează aproximativ 1,6% din populaţie.
www.catholica.ro