Guvernul spaniol acorda unda verde avortului si in randul minorilor

0
596
Guvernul spaniol acordă undă verde avortului şiîin rândul minorilor
Guvernul socialist spaniol a aprobat ieri, vineri 25 septembrie 2009, în Consiliul de Miniştri, un proiect de lege controversat privind liberalizarea avortului, care prevede ca avortul să devină legal şi liber pentru tinerele fete cu vârste de 16 – 17 ani, fără a avea nevoie de consimţământul părinţilor.
maria_teresa_fernandez_de_la_vega Acest proiect, căruia i-a răspuns cu ostilitate comunitatea catolică a ţării, si a făcut obiectul unor dispute în cadrul Partidului Socialist Spaniol (PSOE), va fi trimis Parlamentului, a declarat vice-preşedintele guvernului, Maria Teresa de la Vega.
Dacă va fi adoptat ca atare, femeilor care trăiesc în Spania li se va permite să avorteze liber într-o perioadă de până la 14 săptămâni. Avortul va fi permis, în cazuri excepţionale până la 22 de săptămâni de sarcină, atunci când „se sunt în joc viaţa şi sănătatea” mamei sau când există „anomalii fetale severe”.
Avortul mai poate fi practicat, în cele din urmă, fără termen limită în cazul unor „boli extrem de grave şi incurabile fetale, după consultarea unei comisii medicale”.
În prezent, în temeiul unei legi datând din 1985, avortul este permis în Spania doar în cazul unui viol (până la 12 săptămâni de sarcină), malformaţii fetale (până la 22 săptămâni) sau „când există pericol pentru sănătatea fizică sau psihică a mamei” (timp nelimitat).
În practică, riscul privind sănătatea psihică a mamei este motivul invocat de peste 90% dintre femeile care doresc să avorteze în Spania, ducând la procedura unor avorturi, uneori foarte întârziate ca termen, în clinicile private.
În ciuda rezervelor exprimate de către unii lideri socialişti, guvernul a menţinut dispoziţia cea mai controversată a reformei, care prevede ca minorele cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani să avorteze în mod liber, fără consimţământul sau aducerea anterioară la cunoştinţa părinţilor.
„Vrem să le oferim minorilor cel mai înalt grad de protecţie şi respectarea strictă a drepturilor lor fundamentale”, a comentat La Vega.
Comunităţile catolice s-au mobilizat împotriva acestui proiect şi au convocat un eveniment major la 17 octombrie, în Madrid.
www.lacasuriortodoxe.ro