Comisia prezidentiala propune legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei

0
628
Comisia prezidenţială propune legalizarea consumului de droguri şi a prostituţiei
Comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice propune, intr-un raport lansat marţi, in prezenţa şefului statului, „dezincriminarea consumului de droguri – nu a traficului! – pentru a aduce la suprafaţă consumatorii” şi legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale), informează Mediafax.
Membrii comisiei propun introducerea, în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile, a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene (ex. Elveţia), pentru a preveni refolosirea seringilor.
„Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor, care conduce la transmiterea unor boli grave.”, se arată în document.
Documentul prezentat la Cotroceni conţine şi propunerea de legalizare a sexului comercial, pentru a controla bolile cu transmitere sexuală. Astfel, comisia propune înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care îl practică să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă medicală, socială şi psihologică şi de prezervative oferite gratis.
„Legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efecte nedorite. Înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică) şi de prezervative oferite gratis ar ameliora însă situaţia acestora”, se mai arată în documentul întocmit de Comisia prezidenţială.
www.libertatea.ro