Biserica Catolica sud-africana se pregateste pentru Campionatul de fotbal din 2010

0
804
Biserica Catolică sud-africană se pregăteşte pentru Campionatul de fotbal din 2010
Biserica Catolică sud-africană doreşte să „contribuie în felul său” la succesul Campionatului Mondial de Fotbal, care se va desfăşura în ţara africană în lunile iunie şi iulie 2010. În acest scop, a lansat campania „Church on the ball”, îndemnând toate Diecezele din ţară să organizeze iniţiative de primire a vizitatorilor străini şi de promovare a pastoraţiei sportului. Una dintre acestea a fost participarea la o conferinţă a Ministerului Sportului în luna iunie a acestuia an, în cadrul căreia responsabilii eclesiastici au prezentat proiectele lor de evanghelizare a sportului.
Pentru Episcopii sud-africani, Campionatul Mondial de Fotbal „reprezintă o oportunitate pentru a arăta vitalitatea catolicismului african”. De aceea, ei invită comunităţile să îşi ofere propria disponibilitate şi să primească grupurile care vor vizita ţara în vara viitoare. Potrivit unuia dintre responsabilii campaniei, Toni Rowland (din Delegaţia Familia şi Viaţa a Conferinţei Episcopale), fotbalul este considerat „sportul cel mai popular din Africa de Sud, pentru mulţi mai mult decât un sport, aproape o religie sau un stil de viaţă”. „Fără îndoială Campionatul Mondial de Fotbal 2010 va avea un mare impact asupra societăţii sud-africane în multe aspecte, nu doar la nivel economic. Ar fi păcat dacă ar fi prezentă doar lumea seculară, mass-media, companiile turistice”.
Rowland a explicat că Conferinţa Episcopală a ţinut cont de iniţiativele pe care le-au avut Episcopii germani în timpul Campionatului Mondial de Fotbal 2006, mai ales în ceea ce priveşte slujbele religioase în diferite limbi, preocupările pastorale şi relaţiile ecumenice. „Tinerii şi adulţii, care în general sunt mai puţin implicaţi în parohii, ar putea fi surprinşi să îşi vadă propria Biserică interesată de ceva atât de secular, şi trebuie să ne aşteptăm că aceasta îi va impulsiona să participe la ospitalitate şi la o oarecare formă de asistenţă pastorală”. Biserica îşi exprimă şi îngrijorarea pentru efectele negative pe care Campionatul Mondial le-ar putea aduce, mai ales în ceea ce priveşte fenomene precum consumul de droguri sau prostituţia.
Congregaţii religioase şi alte grupuri au avertizat în numeroase ocazii cu privire la creşterea exploatării persoanelor, în principal femei şi copii, care are loc în general în timpul evenimentelor sportive. Sora Melanie O`Connor, expertă în astfel de probleme, a subliniat că sudul Africii suferă din cauza acestei probleme de ani de zile. Sora O`Connor consideră că riscul îi va privi mai ales pe copii, şi pentru faptul că şcolile vor fi închise pe durata Campionatului: „Sărăcia, şomajul, lipsa de oportunităţi sunt probleme care alimentează motorul traficului de fiinţe umane”. Creşterea din turism va putea duce la exploatarea copiilor pentru prostituţie şi transport de droguri.
www.catholica.ro