Arhiepiscopia Romano-Catolica propune ca Religia sa fie disciplina de bacalaureat

0
695
Arhiepiscopia Romano-Catolică propune ca Religia să fie disciplina de bacalaureat
Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti propune ca Religia să fie disciplina de bacalaureat, iar copiilor aparţinând cultelor minoritare, indiferent de numărul lor, să li se asigure dreptul constituţional de a participa la ora de religie conform confesiunii proprii, relatează Mediafax.
Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei, Înalt Preasfintţtul Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit de Bucuresti, îşi iexprima preocuparea pentru faptul ca, pana in prezent, reprezentantii cultelor religioase recunoscute oficial de catre stat nu au fost invitati la dezbaterile pe viitoarele legi ale educatiei.
Arhiepiscopul prezinta in document propunerile Bisericii Romano-Catolice referitoare la educatia religioasa in scoala, despre care spune ca sunt in conformitate cu documentele Bisericii Catolice, cu Constitutia Romaniei si cu Legea nr. 489/2006, privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor.
Biserica Romano-Catolica propune ca disciplina religie sa faca parte din trunchiul comun la ciclurile primar, gimnazial, liceal si postliceal, iar in cadrul liceelor teologice si a scolilor confesionale, aceasta sa fie obligatorie pentru toti elevii. In plus, ARCB propune ca religia sa figureze ca disciplina de bacalaureat.
De asemena, potrivit propunerilor cuprinse in document, copiilor apartinand cultelor minoritare, indiferent de numarul lor, trebuie sa li se asigure dreptul constitutional de a participa la ora de religie conform confesiunii proprii.
„Dorim ca in viitoarea lege a educatiei sa se faca o diferentiere mai clara intre invatamantul confesional si cel particular. Fiecare cult trebuie sa fie liber sa-si stabileasca forma, nivelul, numarul si planul de scolarizare pentru institutiile de invatamant confesional. Finantarea unitatilor de invatamant confesional trebuie sa se faca din fonduri bugetare”.
Cultele religioase pot participa la buna desfasurare a activitatii invatamantului confesional cu donatii si sponsorizari si, dupa caz, cu imobilele aflate in proprietatea lor, se mai arata in documentul citat.