Susținătorii Patriarhatului Kievlean nu au reușit să deranjeze ordinea publică în jurul Lavrei din Poceaev

0
939
Susținătorii Patriarhatului Kievlean nu au reușit să deranjeze ordinea publică în jurul Lavrei din Poceaev
Naționaliștii ucraineni nu au reușit să deranjeze săvârșirea pelerinajului și a rugăciunii în Lavra Poceav, unde în aceste zile participă și Patriarhul Chiril.
După cum informează „Интерфакс-Религия”, nici în interiorul Lavrei, nici în jurul ei în timpul Liturghiei Patriarhale nu a fost observată nici o concentrare radicală de oameni, de genul aceleia care la condus pe Sanctitatea Sa dea lungul întregii sale vizite în Ucraina.
Doar dimineața, cineva a putut observa un grup de 40 de oameni, membrii ai Congresului naționaliștilor ucraineni, în forme, cu berete negre, cu steagul Ucrainei, care mergeau în direcția opusă mănăstirii, fiind conduși de poliție.
În ajun, după cum au informat presa locală, câțiva cetățeni, agresiv porniți au ajuns în Poceaev într-un număr destul de restrâns, însă nu au reușit să se apropie de mănăstire, deoarece au fost întâmpinați de cazacii și reprezentanții „Bercut-ului”.
În Ministerul de Interne a Ucrainei au declarat că, motive pentru provocații în timpul Sfintei Liturghii nu au existat. „Nu sunt motive pentru îngrijorări de viața celor ce participă la Sfânta Liturghie”, informând totodată că paza Sfintei Mănăstiri se efectuiază la cel mai înalt nivel.
„Chiar de la început am avut îndoieli de faptul că susținătorii dezmembrării bisericii vor fi în stare să adune la Poceaev 20-30 mii de activiști, nemulțumiți de vizita Patriarhului”, afirmă pentru „Interfax”, conducătorul Departamentului Informațional al Patriarhiei Moscovei, Vladimir Legoida.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Bisericii canonice din Ucraina, Vasilii Anisimov a presupus o explicație mistică a faptului că rascolnicii în această zi practic au fost invizibili.
„Rugăciunea, după cum este destul de bine știut, îi face să dispară pe draci, ori astăzi, în Poceaev se roagă chiar patriarhul. Rugăciunile lui despre unitatea Bisericii, înmulțită cu rugăciunile oceanului de oameni care s-a format astăzi la Lavră, iau făcut să dispară pe cei nemulțumiți, iar rascolnicii au dispărut, ca și demonii”!