Sfinţirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” s. Pripiceni, r. Rezina

0
2692
Sfinţirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” s. Pripiceni, r. Rezina
În ziua prăznuirii Sfintei Mare Muceniţe Marina în satul Pripceni-Răzeşi, raionul Rezina, pentru creştinii acestei localităţi a fost o sărbătoare deosebită. În această zi a avut loc slujba sfinţirii Sfintei Mese şi resfinţirea Bisericii. După o reparaţie capitală în exterior, acum doi ani, şi reparaţia interioară efectuată în acest an s-a ajuns la această însemnată zi.
Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, slujba înnoirii bisericii a fost savârşită de către protopopul circumscripţiei Protoiereul Mitrofor Igor Cojocari împreună cu un sobor de preoţi din raion. Cu străduinţa Prot. Serghei Botnari, parohul acestei biserici, s-a înfăptuit această mareaţă lucrare.
Înca din zorii zilei numeroşi creştini, chiar şi din satele vecine au venit pentru a fi alături de semenii lor la această sărbătoare. După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie şi un Te-Deum de sănătate pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii bisericii, urmat de înconjurul bisericii cu citirea Evangheliilor.
Mare nevoie a avut acestă bisericuţă de înnoirea care s-a făcut. După vechea inscripţie de pe Sfânta Masă, a fost sfinţită la anul 1873 de către Blagocinul de atunci. Astfel, actualul protopop Prot. Igor Cojocari, care şi-a început drumul său duhovnicesc de aici, fiind de baştină din acest sat, nu a rămas indiferent de biserica din sat, aducând în dar din partea familiei sale un proscomidiar pe care se va săvârşi neîncetat jertfa cea fără de sânge.
Toţi creştinii au adus mulţumiri părintelui protopop şi parohului de grija păstorească şi pentru toate câte s-au făcut spre slava lui Dumnezeu.