Scandalul religios a fost aplanat

0
654
Scandalul religios a fost aplanat
Locul desfăşurării întrunirii solicitate pentru mâine, 15 august în Piaţa Marii Adunări Naţionale de către Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea a fost modificat în urma Hotărârii emise de către Curtea de Apel din Chişinău. Adunarea se va desfăşura pe teritoriul Centrului Creştin Adventist din Chişinău.
Curtea de Apel din Chişinău a examinat cererea de chemare în judecată înaintată de Primarul General al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă cu privire la modificarea locului desfăşurării întrunirii preconizate, mâine, 15 august de către Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea în PMAN. Curtea a examinat şi cererea de chemare în judecată a Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove către primăria municipiului Chişinău şi Biserica Adventistă.
În declaraţia prealabilă a Bisericii Adventiste depusă la primăria municipiului, Uniunea de Biserici Adventiste din RM scria despre intenţia de a desfăşura în ziua de sâmbătă o întrunire sub formă de concert însoţit de expoziţie de carte şi de sănătate în PMAN.
La 6 august curent Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove s-a adresat printr-o scrisoare primarului general, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu desfăşurarea întrunirii solicitate de către Biserica Adventistă. El menţionează că în RM 93% din cetăţeni sunt ortodocşi şi desfăşurarea unei asemenea întâlniri poate aduce la încălcarea moralităţii publice soldată cu tulburări în masă sau încălcarea ordinii publice.
În scrisoare, reprezentantul Mitropoliei Moldovei a mai spus că în Catedrala mitropolitană „Naşterea Domnului”, amplasată în preajma PMAN, va avea loc slujba sfintei Liturghii şi asemenea întruniri vor provoca incomodităţi morale ortodocşilor prezenţi la slujbă.
La fel, Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove a comunicat că în ultimele două săptămâni a primit multe cereri, prin care creştinii ortodocşi din R.Moldova solicită interzicerea acestei întruniri în PMAN. Îngrijorat de către cererile primite la primărie şi scrisoarea primită din partea Mitropoliei Moldovei, primăria Chişinăului consideră că desfăşurarea acestei întruniri poate provoca dezordini în masă, de aceea autoritatea publică locală recomandă Bisericii Adventiste organizarea întrunirii în alt loc – la Teatrul de vară din parcul „Valea Morilor” sau Moldexpo.
În urma Hotărârii Curţii de apel din Chişinău, Uniunea Bisericilor Adventiste din RM a respins toate ofertele de alternativă venite din partea primăriei şi va desfăşura măsurile preconizate pe teritoriul Centrului Creştin Adventist din Chişinău.