Preoti catolici batuti si unul aruncat de la etaj

0
801
Preoţi catolici bătuţi şi unul aruncat de la etaj
Doi preoţi catolici au fost spitalizaţi în oraşul vietnamez Dong Hoi. Unul se află în spital după ce a fost bătut cu brutalitate de poliţişti îmbrăcaţi în civil. Al doilea a ajuns în comă după ce a fost aruncat de la al doilea etaj al respectivului spital, unde venise să îl viziteze pe preotul bătut. Nu înainte de a fi bătut şi el.
Duminică, pr. Paul Nguyen Dinh Phu, paroh de Du Loc, a fost atacat de un grup de poliţişti în civil în timp ce mergea spre parohia Tam Toa, pentru a concelebra Liturghia de dimineaţă împreună cu alţi cinci preoţi din decanatul de Trooc. În acea dimineaţă, 170 de preoţi şi 420 de călugăriţe au condus mii de catolici din Dieceza de Vinh şi din Diecezele învecinate în marşuri paşnice de protest. Cerinţa protestatarilor: dreptate pentru victimele asaltului poliţiei din 20 iulie, când un grup de catolici a încercat să refacă lăcaşul de cult al parohiei Tam Toa. Şapte dintre catolici au fost arestaţi atunci de poliţie şi au rămas tot închişi. Aflat în drum spre parohia Tam Toa, pr. Paul Nguyen a văzut trei femei bătute cu brutalitate de un grup de bărbaţi. A încercat să intervină şi să salveze femeile.
„Înainte să pot deschide gura, ei au lăsat femeia şi s-au întors spre mine, dându-şi seama că sunt preot catolic”, a spus preotul. „M-am lovit cu brutalitate. Lângă stăteau cel puţin 30 de poliţişti în uniformă, dar au privit cu indiferenţă la atac.” Bătăuşii l-au lovit pe pr. Paul Nguyen la coaste, faţă şi cap, până un grup de catolici a reuşit să intervină şi să îl ducă la un spital din apropiere. Bătăuşii s-au întors la spital cu mai mulţi oameni şi cu mai multe arme. De atunci stau împrejurul spitalului, a declarat un alt preot vietnamez, pr. An Dang. Episcopul de Vinh i-a cerut pr. Peter Nguyen The Binh, pastor de Ha Loi, să meargă împreună cu Tran Cong Thuat, deputat de Quangh Bin, la preotul rănit. În timpul vizitei deputatul s-a făcut dispărut, lăsându-l pe pr. Peter Nguyen pe mâinile atacatorilor. După ce l-au bătut cu cruzime, l-au aruncat de la al doilea etaj. Pentru moment starea pr. Peter Nguyen este critică, fiind în comă.