Organizatiile ortodoxe cer MET sa acorde mai multa atentie Educatiei Crestin-Ortodoxe

0
834
Organizaţiile ortodoxe cer MET să acorde mai multă atenţie Educaţiei Creştin-Ortodoxe
Mai multe organizaţii creştin-ortodoxe, printre care „Pro Ortodoxia”, ICHTHYS-Moldova, ASCOR cer Ministerului Educaţiei şi Tineretului (MET) să acorde mai multă atenţiei educaţiei creştin-ortodoxe.
La conferinţa de presă susţinută miercuri la INFOTAG, Ghenadie Valuţa, preşedintele „Pro Ortodoxia”, a spus că de la 1 septembrie în programa şcolară a claselor I-XII a fost inclus ca obiect obligatoriu disciplina „Educaţia civică”.
„Conţinutul acestui obiect se axează asupra conceptelor de patriotism, statalitate, idealuri, dar pe noi ne deranjează că, deşi acest obiect ar pretinde că ar avea un caracter moralizator, nu sînt semne că ar lua în calcul morala creştin-ortodoxă a poporului nostru, sărbătorile religioase, valorile spirituale”, a spus Valuţa.
În opinia reprezentanţilor organizaţiilor creştin-ortodoxe, necunoaşterea respectivelor valori de către tînăra generaţie va duce la înstrăinarea ei de istoria şi tradiţia neamului.
„Pe de altă parte, am aflat cu regret că MET a redus numărul obiectelor opţionale de la trei la unu. Astfel, s-a micşorat la maximum posibilitatea predării disciplinei opţionale „Educaţia creştin-ortodoxă”. Există cazuri cînd profesorului de religie i se explică că obiectul său nu-şi are loc în orar pe picior de egalitate cu celelalte obiecte opţionale şi astfel este ignorat sau, în cel mai bun caz, plasat la lecţia a 6-a sau a 7-a”, spune Igor Pînzaru, vicepreşedintele „ICHTHYS-Moldova”.
Reprezentanţii organizaţiilor creştin-ortodoxe cer conducerii ţării şi MET să completeze obiectul „Educaţia civică” cu module preluate din educaţia creştin-ortodoxă, pe de o parte, iar pe de altă parte – să elaboreze o politică clară şi încurajatoare a predării disciplinei opţionale „Educaţia creştin-ortodoxă”.