În Ucraina se evidentiaza o crestere sporita a celor ce doresc harul preotiei

0
879
În Ucraina se evidenţiază o creştere sporită a celor ce doresc harul preoţiei
La Academia Teologică din Kiev, deja câţiva ani la rând nu a existat un număr atât de sporit de cereri pentru admiterea la studii ca în anul acesta. În acest an, au fost bătute toate recordurile anterioare. Patru tineri la un loc, informează Interfax, citând revista „Комсомольская правда” .
După ieşirea din prigoana ateistă s-a urmărit o astfel de situaţie. Atunci, la fel mulţi doreau să devină preoţi şi să slujească în bisericile care se deschideau după destrămarea Uniunii Sovietice, informează rectorul Academiei Duhovniceşti din Kiev, Arhiepiscopul Antonie.
Anul acesta, În Academia Teologică din Kiev şi în Seminarul acesteia s-au format două grupuri a câte 30 de oameni, în timp ce, cereri au fost 240. După cum subliniază specialiştii, cu mult mai mult decât au fost primite cereri în instituţiile similare din Moscova şi Sanct-Peterburg.
Vladâca Antonie a atras atenţia la faptul că 45% dintre acei care au depus cereri la seminar, sunt absolvenţi ai diferitor instituţii superioare de învăţământ din Ucraina. Printre pretendenţi la locurile din Seminar foarte mulţi sunt şi premiaţi cu medalii de aur, în fostele instituţii de învăţământ.
Mai mult ca atât, aici şi-au depus dosare cetăţeni şi ai altor state: Republica Moldova, Rusia, Serbia, România. Un astfel de interes faţă de această instituţie din partea cetăţenilor străini se explică prin faptul că Academia este amplasată pe teritoriul Lavrei Pecersc din Kiev, care este de fapt leagănul creştinismului vechii Rusii. Nu mai puţin importantă este şi autoritatea instituţiei noastre, nu mai puţin important fiind şi condiţiile foarte bune pentru cei ce urmează să-şi facă studiile. În total pe teritoriul Ucrainei funcţionează 7 Seminarii: Cel din Kiev, Odesa, Poceaev, Luţk, Poltava, Haricov şi Tavr.
www.pravoslavie.ru