În sudul Dobrogei, o cruce creste singura din pamant

0
1690
În sudul Dobrogei, o cruce creşte singură din pământ
Este vorba despre Mănăstirea Dervent şi Peştera Sfântului Andrei, leagănului creştinismului românesc. În incinta bisericii de la Mănăstirea Dervent, din sudul Dobrogei, există o cruce de piatră, făcătoare de minuni, care a crescut singură din pământ şi, se spune, continuă să crească în mod uluitor în fiecare an.
Conform legendei, ea a apărut pe locul unde a fost martirizat un ucenic al Sfântului Andrei, apostolul lui Hristos, cel care i-a creştinat pe daci.
Crucea de piatră este protejată de o incintă de sticlă care are doar un orificiu, prin care credincioşii pot să o atingă
Ceea ce o face să crească, spune tradiţia populară, sunt lacrimile celor bolnavi care vin să se roage aici. Recent, piatra care creşte singură a fost acoperită cu o incintă din sticlă şi s-a lăsat doar un orificiu pentru a putea fi atinsă. Nu cu mulţi ani în urmă, a dispărut din ea o bucată.
Nimeni nu a putut să dea de urma hoţului. La şase luni de la dispariţia bucăţii de piatră, o persoană a lăsat la poarta mănăstirii o pungă în care se afla partea de cruce care lipsea şi un bilet. Acesta era scris chiar de hoţ, care spunea că furase bucata sperând că-i va aduce noroc, dar i-a adus numai necazuri.
Monumentul lui Traian de la AdamclisiPlecând de la Dervent, spre Ion Corvin, la un moment dat veţi vedea un indicator, spre dreapta, care duce la Peştera Sfântului Andrei. Drumul este bun, colinele împădurite, superbe.
Sfântul Andrei a fost unul dintre apostolii lui Iisus, care a venit în Dobrogea pentru a-i creştina pe daci, pe la anul 50 d. Hr. El a stat în peştera care astăzi îi poartă numele.
Practic, aici este locul de unde a început creştinismul pe teritoriul României de astăzi. De la Dervent reveniţi pe drumul spre Constanţa. Mai mult ca sigur vă veţi opri la cetatea şi monumentul Tropaeum Traiani, de la Adamclisi.
Acestea au fost construite de împăratul roman Traian, după victoria pe care a repurtat-o împotriva dacilor în anul 102 d.Hr.
www.libertatea.ro