Implicarea lui Stalin în distrugerea Bisericilor

0
838
Implicarea lui Stalin în distrugerea Bisericilor
Cotidianul francez La Croix a prezentat marţi, 10 august 2009, conţinutul scrisorii pe care Stalin a primit-o de la Hruşciov despre distrugerea Bisericii din Ucraina. „Inutil de adăugat că după ce scenariul sovietic a fost pus la punct în cele mai mici detalii, avea să fie aplicat şi Bisericii din România”, se precizează în ştirea de pe situl Radio Vatican. Scrisoarea a fost descoperită recent de agenţia austriacă „Kathpress” în arhivele de la Moscova, iar documentul confirmă la nivel oficial ceea ce până acum erau considerate simple supoziţii. Se bănuia, de fapt, de multă vreme mâna Kremlinului în spatele manevrelor ce au dus în 1946 la suprimarea Bisericii Greco-Catolice din Ucraina. Comunitatea greco-catolică din Ucraina, care număra milioane de credincioşi dar a cărei legătură cu Scaunul lui Petru era considerată periculoasă, a fost integrată atunci cu forţa în Biserica Ortodoxă la sfârşitul unei parodii de sinod desfăşurat la Lvov. Cu acea ocazie, sinodul, manevrat de oamenii Moscovei, a votat pentru „întoarcerea” la Biserica din care „uniaţii” s-au separat după actul unirii cu Roma de la Brest-Litovsk din 1596. Doar 30% din clerul greco-catolic ucrainean a acceptat integrarea în Patriarhia Moscovei, în timp ce 10% dintre preoţi s-au retras în clandestinitate iar alţi 10% au preferat exilul. Documentul arată că Stalin a condus personal această anexare.
Responsabilitatea sa directă poate fi stabilită după descoperirea, la finele lunii iulie, a unei scrisori semnată de secretarul Partidului Comunist din Ucraina, în acel timp Nikita Hruşciov, trimisă lui Iosif Visarionovici Stalin. Documentul, purtând data de 17 decembrie 1945 şi păstrat în arhivele secrete ale Kremlinului, a fost consultat de agenţia catolică de ştiri din Austria „Kathpress”, care pregăteşte publicarea sa integrală. În acea scrisoare, Hruşciov îl informa pe Stalin despre derularea programului de anexare a Bisericii Greco-Catolice şi îi cerea sfaturi cu privire la conducerea operaţiunii. Documentul dezvăluie că aşa numitul „Comitet de iniţiativă pentru reunirea Bisericii Greco-Catolice cu Ortodoxia”, sprijinit de Partitul Comunist, a avut un rol de primă importanţă în lichidarea acestei Biserici de rit bizantin unită cu Roma. Iniţiatorii auto-intitulatului Comitet erau protopopii greco-catolici Gabriel Kostelnik, Mihail Melnik şi Anton Pelvetsky. Un rol nu mai puţin important l-a avut şi pseudo-sinodul greco-catolic. La începutul anului 1945, Partidul Comunist lansa o campanie mediatică adresată credincioşilor uniţi ucraineni, intitulată „Reveniţi cât mai repede cu putinţă în braţele mamei voastre adevărate, Biserica Ortodoxă Rusă”. La 11 aprilie, toţi Episcopii uniţi din Galiţia (Ucraina occidentală, unde această Biserică era majoritară), au fost arestaţi simultan. În 1946, au fost condamnaţi cu pedepse grele la munci forţate, sub falsa acuzaţie de a fi „colaborat” cu Germania în timpul războiului. Pe 8-9 martie acelaşi an s-a ţinut în catedrala Sfântul Gheorghe din Lvov un pseudo-sinod greco-catolic la care au luat parte 216 preoţi. Convocaţi cu forţa pentru a denunţa Uniunea de la Brest-Litovsk, preoţii prezenţi au votat cu acea ocazie alipirea de Patriarhia de Moscova. Nici un Episcop legitim nu a luat parte la acel sinod, toţi Episcopii greco-catolici fiind închişi cu mult înainte.
Doi dintre cei trei preoţi care au fost implicaţi în această operaţiune din interiorul Bisericii Greco-Catolice au fost imediat consacraţi Episcopi în ortodoxie, în timp ce al treilea, fiind căsătorit, nu a devenit Episcop, dar a dispărut un an mai târziu în circumstanţe neclare. După abuzurile regimului comunist, Biserica Greco-Catolică Ucraineană avea să-şi redobândească libertatea de cult şi recunoaşterea legală în 1989. Actualmente numără cinci milioane de credincioşi, păstoriţi de 15 Episcopi şi 2.200 de preoţi, cu 750 de călugări şi 1.100 de călugăriţe, dispunând de circa 3000 de biserici. O ultimă notă pe care autorul francez Michel Kubler o adaugă la articolul său din cotidianul francez „La Croix”: „o operaţiune similară [celei din Ucraina] avea să ducă în 1948 la integrarea forţată a Bisericii Greco-Catolice din Transilvania în Patriarhia Ortodoxă a României”.