Evreii din Statele Unite ale Americii pierd credinta: fiecare al treilea este ateu

0
1019
Evreii din Statele Unite ale Americii pierd credinţa: fiecare al treilea este ateu
În ultimii 20 de ani, evreii din State au devenit mai puţin religioşi. Astăzi, fiecare al treilea evreu de aici este ateu. Totodată, chiar şi persoanele care se identifică pe sine ca evreu sunt la fel mai puţini: în 1999 aceştia erau 5,5 milioane, în 2008 – 5,4 milioane. Despre aceasta informează Cercetările de autoidentificare a evreilor americani, care a fost efectuat în 2008.
Se schimbă şi componenţa etnică a comunităţii date. Cei care s-au numit pe sine „religioşi” sau „evrei după cultură”, în 1990 erau 20%, adică 1.12 milioane, iar în 2008 – 35% (1.88 milioane). Unul dintre autorii cercetării, Barri Cosmin, consider procesul dat rezultatatul a 2 factori: dezamăgirea în iudaism şi căsătoriile mixte. „Astăzi, jumătate din evrei sunt în căsătorii cu neevrei, aceasta înseamnă că la o familie de evrei puri, revine o familie amestecată”, afirmă acesta.
Rabinul ultraorthodox, Brad Ghirşfild, din Centrul naţional de educare afirmă: „Aceste informaţii au avut menirea de a trezi sentimente de îngrijorare, comunitatea evreiască ar fi trebuit să fie alarmată – dar e linişte”. Acesta a mai adăugat: „Din studiu, reiese că poporul evreu, sau credinţa evreiască sunt pe moarte. Aceasta nu înseamnă decât că practicile de astăzi iudaice, care sunt răspândite printre evrei nu îi aranjează pe toţi. Dar aceasta nu este o condamnare, ci o şansă – o astfel de şansă a născut cândva protestantismul”, – consideră acesta.