Credinta l-a sustinut pe presedintele Kim Dae-jung

0
679
Credinţa l-a susţinut pe preşedintele Kim Dae-jung
Credinţa a fost de o importanţă vitală pentru Kim Dae, citim într-un articol apărut în L`Osservatore Romano pentru a-l comemora pe fostul preşedinte sud-coreean, decedat ieri, 17 august 2009, la Seul. Kim, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la vârsta de 85 de ani, după o suferinţă de câteva luni provocată de pneumonie. El a fost preşedinte al Coreei de Sud între 1998 şi 2003.
Publicaţia semi-oficială a Vaticanului laudă liderul coreean pentru „lupta pentru democraţie” pe care a condus-o, apreciind „încercările sale de reconciliere cu Coreea de Nord”. „Lupta pentru valorile democratice l-a făcut pe Kim liderul luptei împotriva regimului, astfel încât cei aflaţi la putere au încercat să îl oprească folosind toate mijloacele posibile”, aminteşte L`Osservatore Romano. „În timpul regimului militar, a fost întemniţat, torturat, condamnat la moarte şi exilat de două ori. Credinţa, a spus el, l-a ajutat şi susţinut în acele momente dificile”.
„După ce a supravieţuit diferitelor atentate la adresa vieţii lui, el a inspirat aşa numita `politică rază de soare`, aceea de a trimite o `rază de soare` către Coreea de Nord pentru a favoriza o atitudine deschisă dialogului, care în anul 2000 a produs o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud”. În 2000 Kim a avut istorica sa întâlnire în Pyongyang cu Kim Jong Il, preşedintele Coreei de Nord. În acelaşi an a câştigat Premiul Nobel pentru Pace. „În viaţa mea, am trăit cu convingerea că dreptatea învinge”, a spus el când a primit premiul. „Se poate ca dreptatea să eşueze în decursul vieţii cuiva, dar va învinge în cele din urmă în decursul istoriei”.
www.catholica.ro