Biserica din Tars ramane muzeu – un pas înapoi pentru Turcia

0
667
Biserica din Tars rămâne muzeu – un pas înapoi pentru Turcia
Biserica Catolică îşi exprimă propria neplăcere şi dezacordul faţă de decizia Ministerului Turismului turc de a folosi în mod exclusiv ca muzeu biserica din Tars. După încheierea Anului Sfântul Apostol Pavel, în timpul căruia biserica a fost folosită şi ca loc de cult, este din nou valabilă practica tuturor celorlalte locuri turceşti în care celebrările liturgice creştine sunt permise doar ocazional. În privinţa controversatei decizii a autorităţilor turce, Vicarul apostolic al Anatoliei şi preşedinte al Conferinţei Episcopale din Turcia, Luigi Padovese, a declarat pentru redacţia centrală a Radio Vatican: „Anul Paulin a decurs bine, convenisem şi cu autorităţile turce că avea să se continue – ca în timpul Anului Paulin – să se ceară turiştilor sau pelerinilor o mică taxă de intrare pentru acoperirea cheltuielilor muzeului. De fapt, însă, în urmă cu câteva zile, a sosit o nouă normativă care readuce biserica la situaţia de a fi folosită ca muzeu, cu puternice restricţii”.
Pentru a celebra Sfânta Liturghie este nevoie acum de o rezervare cu trei zile înainte şi de plata unui bilet… „Lucrul care creează probleme este şi acesta: în normativă se spune, între altele, că grupurile care vor participa la celebrări liturgice în interiorul muzeului vor plăti `doar` biletul de intrare. Nu reuşesc să înţeleg ce altceva ar mai putea plăti. Poate vor să facă să plătească şi Liturghia. Lucrul şi mai grav este că atunci când celebrările ar avea un efect negativ asupra afluenţei vizitatorilor, vor putea chiar să spună: `Nu puteţi celebra mai mult de jumătate de oră; puteţi să o faceţi în acest timp dar, apoi, trebuie să părăsiţi locul de cult`. Aceasta este o normă mai rea decât situaţia anterioară celei din Anul Paulin”.
Această situaţie are loc în contextul în care „primul ministru turc declarase că avea să facă tot posibilul pentru a permite creştinilor să se roage la Tars. Asigurări au sosit şi de la ministrul turismului şi culturii şi de la primarul din Tars. Toţi erau favorabili şi recunoşteau dreptul creştinilor de a putea avea un loc de cult la Tars. Apoi consecinţa, în schimb, este această limitare… Aceasta este puţin situaţia ţării care face un pas înainte şi unul înapoi. Trebuie să se ţină cont că această nouă normă dă o proastă imagine ţării. Eu iubesc Turcia şi tocmai de aceea simt mare amărăciune în a nota cum nu se fac paşi înainte”. Apelul lansat de Luigi Padovese este acela de a nu se descuraja, „dar trebuie oricum să luptăm cu toate forţele noastre pentru a ajuta întreaga ţară să exprime o mai mare libertate religioasă. Ţinem mereu un ochi fixat asupra Turciei pentru a vedea cum păşeşte în direcţia unei mai mari libertăţi religioase şi în drepturile individuale”.