Biologi controversaţi consideră că viaţa artificială va fi creată „în câteva luni”

0
747
Biologi controversaţi consideră că viaţa artificială va fi creată „în câteva luni”
Oamenii de ştiinţă mai au câteva luni până când vor reuşi să creeze viaţa artificială. Cel puţin aşa susţine Craig Venter, unul din cei mai faimoşi şi controversaţi biologi ai lumii. Craig a anunţat că dezvoltarea unor forme de viaţă artificială va fi posibilă în câteva luni, pentru că oamenii de ştiinţă au depăşit recent unul dintre obstacolele care împiedica să creeze organisme sintetice.
Prima formă de viaţă artificială creată va fi o simplă bacterie . După testarea tehnologiei, vor fi create bacterii complexe, pentru scopuri specifice, cum ar fi transformarea cărbunilor în gaze sau alge care pot absorbi dioxidul de carbon.
În luna ianuarie, cercetătorii americani de la Institutul Venter au fabricat primul genom sintetic al unei bacterii, o etapă crucială pentru crearea primului organism viu artificial, o realizare ale cărei aplicaţii potenţiale sunt considerate importante de specialişti.
Următorul pas va fi transferarea ADN-ului artificial într-o celulă gazdă a unui organism, pentru a crea o nouă specie.
Experimentele făcute în anii trecuţi de cercetători au eşuat pentru că, după transferul ADN-ului, celulele nu supravieţuiau. Recent, experţii au testat un nou procedeu, prin care molecule speciale sunt adăugate celulei în care s-a transferat ADN-ul, pentru a le proteja de virusuri, informează Mediafax.
www.libertatea.ro