Un proiect de lege, local, interzice tinuta religioasa in randul profesorilor, in statul Oregon

0
646
Un proiect de lege, local, interzice ţinuta religioasă în rândul profesorilor, în statul Oregon
Un proiect de lege din statul Oregon (nord-vestul Statelor Unite), care vrea să le interzică profesoarelor să poarte o ţinută religioasă, cum ar fi voalul, a suscitat opoziţia unei importante organizaţii musulmane. „Această legislaţie îi va forţa musulmani, pe evrei, şi pe cei de alte religii, să aleagă între credinţa şi profesia lor”, protestează Ibrahim Hooper, purtător de cuvânt al Consiliul Relaţiilor Americano-Islamice (CAIR), evocând textul ce urmează să fie adoptat în Oregon.
„Dacă porţi voal, nu înseamnă că faci prozelitism. Iar practicarea religiei este un drept garantat de Constituţie”, spune el.
Proiectul de lege prevede că „niciun profesor de liceu nu ar trebui să aiba o ţinută religioasă în timpul îndeplinirii funcţiei sale.”
Asociaţia CAIR se întreabă dacă această lege se va aplica şi la crucifixele creştine, în cazul Stelei lui David sau în cazul în care „o femeie musulmană bolnavă trebuie să poarte voalul din alte motive”, în conformitate cu declaraţiile purtătorului său de cuvânt.
„Va trebui cercetat, pentru a vedea dacă acesta transmite un mesaj religios sau nu”, a spus Hooper.
De asemenea, el a subliniat că proiectul de lege din Oregon contrazice anunţul Preşedintelui Barack Obama, care, într-un discurs ţinut în Egipt în ultimele luni, a declarat: „Libertatea, în America, este inseparabilă de libertatea practicării religiei”.
„Tocmai de aceea Guvernul SUA va proteja dreptul femeilor de a purta hijab şi îi va pedepsi pe cei care încearcă să limiteze acest drept”, spunea preşedintele SUA în timpul unei alocuţiuni pronunţate în lumea musulmană, pe data de 4 iunie, la Universitatea din Cairo.