Sfarsit de activitate didactica la Zabriceni

0
1591
Sfârşit de activitate didactică la Zabriceni
Luna iunie 2009 a fost pentru şcolile teologice de la Zăbriceni (Facultatea şi Seminarul de băieţi) plină de evenimente frumoase şi în acelaşi timp emoţionante, legate de finisarea anului de studii şi absolvirea celor care pe parcursul mai multor ani au învăţat în şcolile noastre. Seminarul Teologic Liceal „Episcopul Dorimedont” din Zăbriceni a dat anul acesta 14 absolvenţi, iar Facultatea de Teologie Pastorală – 10 licenţiaţi în teologie (cu specialitatea „teologie pastoral-misionară”).
Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, diplomele au fost înmânate elevilor şi studenţilor de către conducătorii acestor şcoli: arhimandritul Damian Burlacu – directorul Semiarului Teologic Liceal şi, respectiv, ieromonahul Petru Pruteanu – decanul Facultăţii de Teologie. Specific pentru absolvenţii Facultăţii a fost depunerea Jurământului, aşa cum se obişnuieşte în mai multe şcoli teologice ortodoxe din lume.
Din motive economice şi nu numai, Facultatea de Teologie şi Seminarul de băieţi din Zăbriceni, nu-şi vor putea continua activitatea didactică, autodizolvându-se la iniţiativa administraţiei celor două şcoli. Elevii şi studenţii din aceste şcoli urmează să fie transferaţi în alte instituţii din Republica Moldova şi România. În locul celor două şcoli, pe lângă Mănăstirea Zăbriceni va funcţiona un Centru de Studii Teologice, care a moştenit biblioteca şi celelalte dotări ale şcolilor, şi care va desfăşura diverse activităţi teologice şi culturale.
Amintim că în luna august a.c. Seminarul ar fi împlinit 10 ani de la fondare, iar Facultatea – 5 ani, dar printr-o rânduială sau poate îngăduinţă a lui Dumnezeu, activitatea acestora s-a întrerupt, după o perioadă grea de activitate, fără prea multă susţinere din partea autorităţilor bisericeşti sau de stat. Bineînţeles, aceste şcoli au avut pe parcursul anilor şi realizări foarte frumoase, dând numeroase promoţii de absolvenţi foarte bine pregătiţi. Aceste roduri însă nu le putem atribui decât Bunului Dumnezeu şi adormitului Episcop Dorimedont, fondatorul celor două şcoli de la Zăbriceni.
Singura şcoală teologică care va rămâne deschisă în Episcopia de Edineţ şi Briceni va fi Seminarul Teologic Liceal de fete din Edineţ.
http://teologie.net/