Poluarea afecteaza IQ-ul copiilor în uter

0
688
Poluarea afectează IQ-ul copiilor în uter
De efectele poluarii nu scapă nimeni. În timp ce cercetătorii elveţieni susţin că poluarea afectează căile respiratorii încă din viaţa intrauterină, americanii au aflat că poluarea are din ce în ce mai multe efecte negative asupra copiilor. Potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Pediatrics expunerea la poluare afectează IQ-ul copiilor în timpul sarcinii mamei lor.
Studiul a fost efectuat timp de cinci ani iar la acesta au paricipat 249 de copii care trăiesc în cartierele Harlem şi Bronx din New York. La finalul acestuia a rezultat că hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) diminuează IQ-ul copiilor încă din viaţa intrauterină.
Copiii expuşi unor niveluri ridicate de HAP (2,26 nanograme/m3) au prezentat un IQ inferior cu 4,31 – 4,67 puncte celui al copiilor neexpuşi.
Aceste hidrocarburi rezultă din combustia carbonului, motorinei, benzinei sau gazului. Efectele acestora asupra IQ-ului sunt similare celor diagnosticate la copii care au fost expuşi unor niveluri scăzute de plumb.
Studiul a fost efectuat de Columbia Center for Children’s Environmental Health (CCCEH) şi finanţat de Institutele naţionale pentru sănătate americane (NIH).
www.libertatea.ro