Patriarhia Romana ofera adapost în biserici si manastiri pe timpul caniculei!

0
936
Patriarhia Română oferă adăpost în biserici şi mănăstiri pe timpul caniculei!
Patriarhia Româna îndeamnă parohiile şi mănăstirile ortodoxe să vină în sprijinul celor afectaţi de căldură excesivă. În acest sens, preoţii parohi, stareţii şi stareţele sunt solicitaţi să ofere spaţiu de adăpost în biserică şi apă pietonilor care nu se mai pot deplasa din cauza căldurii. Până sâmbătă, temperaturile vor depăşi 38 de grade în Câmpia Română.
Doar noua judete din centrul si nordul tarii vor scapa de canicula. În intervalul mentionat vremea va fi caniculara, iar indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80 în cea mai mare parte a tarii. Temperaturile maxime vor creste de la o zi la alta, astfel încât vineri 24 iulie si sâmbata 25 iulie vor depasi 38 de grade în Câmpia Româna, anunta Administratia Nationala de Meterologie. ”În toata tara vom avea temperaturi cuprinse între 34 si 38 de grade. Putem sa avem si mai mult de 38 de grade. Vineri si sâmbata, în Lunca Dunarii, vom avea 39 de grade, daca nu si 40. Sub 34 de grade Celsius vom avea doar pe litoral si în depresiunile din estul Transilvaniei”, a declarat meteorologul Elena Cordoneanu.

Planul anticanicula al Ministerului Sanatatii Român
Toate spitalele trebuie sa aiba asigurat stocul de medicamente de urgenta, iar directiile de sanatate publica trebuie sa verifice conditiile igienico-sanitare, de cazare si alimentatie din taberele scolare si din unitatile cu profil alimentar, conform planului anticanicular elaborat de Ministerul Sanatatii. Printre masurile dispuse de ministrul Ion Bazac se mai numara verificarea conditiilor de colectare, depozitare si evacuare a deseurilor menajere, precum si asigurarea materialelor informativ-educative privind comportamentul pe care populatia trebuie sa îl adopte pe perioada caniculei. Ministerul Sanatatii recomanda populatiei, pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi extreme, sa evite expunerea prelungita la soare între orele 11.00-18.00, sa petreaca 2-3 ore zilnic în spatii care beneficiaza de aer conditionat, daca nu au aceasta facilitate acasa, sa poarte palarii de soare, haine lejere din fibre naturale, de culori deschise si sa bea zilnic între 1,5 si 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. În plus, ministerul recomanda populatiei sa evite bauturile alcoolice si pe cele cu continut ridicat de cofeina, sa consume fructe si legume proaspete, efectuarea a câte trei-patru dusuri pe zi si sa evite activitatile în exterior care necesita un consum mare de energie. Ministerul Sanatatii a mai anuntat ca, în aceasta perioada cu temperaturi de peste 35 grade Celsius, autoritatile locale vor amplasa corturi pe spatiul public numai pentru distributie de apa potabila, cu utilizarea sistemelor de racire (dozatoare conectate la curent electric, frigidere). Inspectia Muncii (IM) a demarat o campanie nationala de control, care se va derula pe toata perioada avertizarilor Administratiei Nationale de Meteorologie, privind modul de aplicare a prevederilor OUG 99/2000 referitoare la masurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme.
Caldura limiteaza viteza de circulatie a trenurilor cu 10-30 km la ora
Compania CFR SA a anuntat ca, în perioada caniculei, circulatia trenurilor se desfasoara cu limitari de viteza cuprinse între 60 – 100 km/h pentru trenurile de calatori si 50 – 70 km/h pentru trenurile de marfa. „Din cauza temperaturilor foarte ridicate în aer, la nivelul sinei se înregistreaza temperaturi care pot depasi 50 de grade C. În timpul zilei, se reduce viteza de circulatie a trenurilor de calatori si de marfa cu 20 – 30 km/h, astfel încât traficul feroviar sa se desfasoare în depline conditii de siguranta”, informeaza Ministerul Transporturilor.

www.infoportal.ro