Parlamentul letonian a hotarat ca la 23 august sa fie comemorate victimele stalinismului si nazismului

0
887
Parlamentul letonian a hotărât că la 23 august să fie comemorate victimele stalinismului şi nazismului
Parlamentul leton a hotărât joia trecută ca la 23 august să fie comemorate victimele stalinismului şi nazismului, o decizie care ar putea nemulţumi Rusia, relatează Reuters, preluată de NewsIn. Rusia a condamnat în trecut asemănarea dintre stalinism şi nazism, pe care o consideră o modalitate de distorsionare a istoriei şi de minimalizare a rolului sovietic în înfrângerea lui Adolf Hitler, dar Parlamentul leton a subliniat că au fost comise crime în timpul ambelor ocupaţii.
„Deportările în masă, crimele şi înrobirea desfăşurate sub ambele regimuri pot fi clasificate drept crime de război şi crime împotriva umanităţii”, a declarat într-un comunicat parlamentara Ingride Circene, şefa comisiei care a trasat legea.
Potrivit documentului, şi Parlamentul European a cerut în septembrie anul trecut ţărilor membre UE să declare 23 august zi de comemorare a victimelor stalinismului şi nazismului.
Germania Nazistă şi Uniunea Sovietică au semnat la 23 august 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov prin care împărţeau Europa de Est în sfere de influenţă. Cele trei ţări baltice, Letonia, Lituania şi Estonia, considera acest pact premergător ocupării lor de către URSS, însă Rusia, „succesorul legal al Uniunii Sovietice”, respinge ideea că ţările baltice s-au aflat sub ocupaţie.