Grecia a interzis oficial fumatul în locurile publice

0
890
Grecia a interzis oficial fumatul în locurile publice

Fumatul în locurile publice este interzis oficial în Grecia începând din 1 iulie, după intrarea în vigoare a unei noi legi în acest sens, mai strictă decât cele două anterioare, adoptate în 2002 şi 2003, care nu au avut aproape niciun efect. Prin completarea reglementărilor anterioare, care erau axate pe crearea unor spaţii speciale pentru fumători, legea prevede interdicţia totală a fumatului în spitale, instituţii şcolare, mijloace de transport şi în orice spaţiu public. Totuşi, potrivit unui amendament adoptat pe ultima sută de metri, companiile sau administraţiile cu peste 50 de angajaţi pot amenaja un spaţiu pentru fumători, pe baza unui acord între conducere şi personal.
În plus, interdicţia nu este totală în cafenele, baruri sau taverne cu suprafeţe mai mari de 70 de metri pătraţi, care pot, la rândul lor, crea un spaţiu pentru fumători separat complet de sala principală. În schimb, cele cu suprafeţe mai mici de 70 de metri pătraţi vor alege să fie exclusiv pentru fumători sau să interzică total fumatul.
A doua ţară producătoare de tutun din Europa, Grecia, unde 42% din populaţie este fumătoare, înregistrează anual 20.000 de decese din cauza fumatului, potrivit ministrului sănătăţii Dimitris Avramopoulos. El a precizat că noile măsuri vor viza în primul rând protejarea sănătăţii publice.
Grecia va înterzice din luna septembrie orice publicitate la companiile de tutun pe stradă.

NewsIn