Doar 3% dintre rusi cred ca lipsa valorilor spirituale sunt o amenintare majora la nivel national

0
625
Doar 3% dintre ruşi cred că lipsa valorilor spirituale sunt o ameninţare majoră la nivel naţional
Potrivit unui sondaj de opinie, lipsa religiozităţii a fost evaluată ca fiind una dintre ultimele ameninţări cu care se confruntă Rusia, poziţia de top fiind ocupată de criza economică. Numai 3% dintre rusi consideră lipsa valorilor spirituale drept o ameninţare la adresa Rusiei, un acelaşi număr de respondenţi amintind şi lipsa culturii şi a condiţiilor de mediu ca ameninţări majore, raportează Centrul de Cercetare al Opiniei Publice din Rusia, in urma rezultatelor unui sondaj care a vizat 140 de comunităţi din 42 de regiuni ale Rusiei.
Cel mai mare procent, 11%, dintre respondenţi, consideră că prezenta criză economică, industria şi agricultura slabe, ar reprezenta adevărata ameninţare majoră cu care se confruntă Rusia.
Locul doi este ocupat de alcoolism, dependenţa de droguri şi degradarea populaţiei (9%), şi cea de-a treia poziţie de ameninţările majore ale ocupaţiei militare a SUA (NATO şi Vest), precum şi posibilitatea declanşarii unui al treilea razboi mondial ( 7%).
Alt procentaj, de 6%, consideră că Rusia este ameninţată de terorism, sărăcie, nivel de trai scăzut, corupţie, furt, birocraţie şi şomaj.
5% dintre respondenţi se tem de criza demografică şi de ameninţarea unor războaie dinspre sud şi est.
4% cred că ameninţarea vine din partea „punctelor de mare tensiune” (cum ar fi Cecenia, Dagestan şi alte regiuni) sau din partea unor posibile războaie locale din Rusia.