Declaratia de presa a Patriarhului Daniel la întoarcerea din Capadocia

0
1088
Declaraţia de presă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la întoarcerea din Capadocia
La întoarcerea din pelerinajul în Capadocia din timpul vizitei frăţeşti efectuate la Patriarhia Ecumenică, în perioada 27 mai – 2 iunie 2009, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a făcut următoarea declaraţie de presă. Suntem bucuroşi să descoperim legăturile pe care Capadocia le-a avut cu pământul ţării noastre, România. În timpul pelerinajului nostru am admirat frumuseţea credinţei, a picturii bizantine, alături de frumuseţea naturii. Suntem foarte bucuroşi că în aceste zile au venit împreună cu noi şi mulţi ierarhi greci şi români, precum şi foarte mulţi credincioşi pelerini. Împreună ne-am rugat sâmbătă, 30 mai, la slujba Vecerniei în biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din localitatea Sinassos, iar duminică, 31 mai, am participat împreună la Sfânta Liturghie oficiată în biserica „Sfântul Teodor” din localitatea Malakopis, la care au cântat atât credincioşii pelerini greci, cât şi cei români.
De asemenea, în timpul călătoriei noastre, am avut întâlniri cu mai multe autorităţi locale turce din zonă, care ne-au asigurat că vom putea trimite în Capadocia cât mai mulţi pelerini pentru a vizita locurile creştine şi bisericile care, odinioară, au aparţinut creştinilor ortodocşi greci de aici.
Personal, simt această vizită ca o bucurie şi o binecuvântare, întrucât Noi purtăm în titulatura noastră titlul onorific de Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei dăruit de Patriarhia Ecumenică Mitropolitului Ungrovlahiei din anul 1776.
Ne bucurăm că au fost împreună cu noi, atât televiziunea greacă, cât şi televiziunea Patriarhiei Române, TRINITAS, cărora le mulţumim pentru misiunea mediatică pe care o desfăşoară, punând în evidenţă bogăţia şi frumuseţea Ortodoxiei.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi delegaţia Bisericii Ortodoxe Române vor reveni în ţară în seara zilei de 2 iunie 2009.