Controverse pe tema unei azime: premierul canadian a comis o fapta ciudata!

0
802
Controverse pe tema unei azime: premierul canadian a comis o faptă ciudată!
„Primul-ministru canadian, Stephen Harper, protestant, a primit o azimă în timpul unei Messe catolice, pe care a înghiţit-o şi nu a pus-o în buzunar, aşa cum au suspectat unii”, a declarat ieri, 8 iulie 2009, purtătorul său de cuvânt. Harper a participat săptămâna trecută la o Messă, ocazionată de înmormântarea fostului guvernator general al Canadei, Roméo LeBlanc, în timpul căreia un preot i-a înmânat o azimă, în timpul comuniunii.
Imagini televizate demonstrează clar cum Harper primeşte ostia. Camera video insistă, însă, pe acesta, pentru câteva secunde, timp în care se vede la fel de clar cum se fereşte să o mănânce.
Un responsabil catolic a afirmat public, imediat, că ar fi scandalos dacă, într-adevăr, Harper a băgat în buzunar ostia.
„Chiar mai mult decât scandalos, din punct de vedere catolic!”, a declarat într-un ziar local Episcopul Brian Henneberry, vicar general al Eparhiei St John din New Brunswick, provincia în care a avut loc ceremonia.
Purtătorul de cuvânt Soudas Dimitri, a declarat ieri, din Italia, acolo unde se află alături de primul-ministru, la Summitul G8, că Harper a mâncat azima.
„La sfârşitul slujbei, el a participat la comuniune. A acceptat azima şi a consumat-o.”, a spus Soudas, fiind citat, dupa cum am vazut, de mai multe surse din mass-media.
Şi preşedintele Senatului canadian, Noël Kinsella, a sărit în apărarea lui Harper:
„Eu personal am fost martor la scenă, la câţiva paşi de el. Primul-ministru a luat azima oferită de gazda sa, Arhiepiscopul André Richard, şi a consumat-o”, a spus el într-o declaraţie .
„Fiind eu insumi catolic, am fost bucuros să-l văd pe primul-ministru al Canadei exprimându-şi solidaritatea şi comuniunea în biserică”, a adăugat el.
După summit-ul G8 de la L’Aquila, Harper ar urma să fie primit în audienţă de către Papa Benedict XVI, în următorul weekend.
În religia catolică, azima reprezintă trupul lui Hristos, şi trebuie să fie consumată atunci când ea este primită.
„Este scandalos. În mod normal, atunci când oficiem Messa, protestanţii se abţin să participe. De neconceput…”, a afirmat indignat, la Radio Canada, pr. Yvon Leblanc, un preot care a participat şi el la ceremonie.
Ostie = azimă folosită de catolici la Împărtăşanie în timpul Messelor proprii (Liturghii catolice).

www.lacasuriortodoxe.com