Categoric împotriva incinerarii

0
2211
Categoric împotriva incinerării
Arhiepiscopul Vichentie de Ecaterinburg şi Verhniaia Tura a cerut ruşilor să renunţe la incinerare, atrăgând atenţia că această practică este incompatibilă cu tradiţia ortodoxă a înmormântării. „Există o tendinţă de creştere a obiceiului de a îi incinera pe cei morţi. Acesta nu vine din sfânta… marea şi glorioasa noastră Rusie.”
„Trebuie abandonată această practică, exact aşa cum renunţam la alte păcate”, a spus arhiepiscopul Vichentie în cadrul unui interviu difuzat live de canalul TV Saiuz şi de postul de Radio Voscresenie.
El le-a amintit tuturor fragmentul din slujba înmormântării în care se aminteşte că suntem ţărână şi trebuie ne întoarcem în ţărână – a raportat site-ul de internet al Eparhiei de Ecaterinburg, luni, 13 iulie 2009.
„Şi, astfel, nu facem altceva decat sa ne opunem hotărârii lui Dumnezeu: noi suntem pământ, dar nu vom redeveni pământ”, observă Arhiepiscopul Vichentie, subliniind că incinerarea „nu aparţine tradiţiei creştine.”
Potrivit acestuia, mulţi recurg la varianta incinerării „întrucât are un cost mai scăzut”, decât calea prin care, in mod normal, o familie ar trebui sa-si îngroape membrii săi decedati.
Ea „nu duce la o cheltuiala nici de timp nici de bani, şi se dovedeşte a fi fără liste de aşteptare sau alte probleme legate de mormântul propriu-zis.”
„Deci, o persoană care şi-a trăit viaţa printre noi, nu merită oare să fie înmormântată ca un adevărat creştin? Acest lucru arată, dealtfel, si dispreţ faţa de strămoşii noştri”, mai crede Arhiepiscopul.