Biserica este datoare sa-i ajute pe oameni sa-si petreaca zilele libere la Biserica si nu în centre comerciale si de agrement

0
1268
Biserica este datoare să-i ajute pe oameni să-și petreacă zilele libere
la Biserică și nu în centre comerciale și de agrement
Sanctitatea Sa, Patriarhul Chiril, al Moscovei și a întregii Rusii nu salută faptul că în orașele mari, lumea își petrece timpul liber din duminici și sărbători prin magazine, centre comerciale și de agrement, eliminând astfel din viața lor mersul la Biserică.
„Cel puțin în Moscova, în ultima perioadă de timp au fost construite centre comerciale și de agrememnt, unde lumea merge sâmbetele și duminicile. Acestea sunt așa numitele „biserici ale distracțiilor”, în care, pe de o parte se poate ceva de procurat, îndeplinindu-ți mofturile, pe de altă parte poți mânca, poți să cinstești, fără a merge undeva, în altă parte” consideră Patriarhul, afirmându-și punctul său de vedere mercuri, la întâlnirea sa cu studenții și profesorii școlilor duhovnicești din Kiev.
Astăzi, anume astfel de centre se transformă în „bisericile secolului XXI”. Acestea sunt construite după principiul accesului liber și comod, întocmai cum erau construite bisericile în perioada de timp când aproape 100% de oameni se declarau ortodocși.
Totuși, afirmă Patriarhul, astăzi este important să ne gândim cum să-i aducem pe oameni în Biserică, ori pentru aceasta trebuie neapărat să le ieșim în întâmpinare! Biserica trebuie să iasă în întâmpinarea lumii și societății, să se deprindă a vorbi pe limba oamenilor, „să întețească importanța principială a ceea ce noi numim măsura duhovnicească a vieții” – consideră Sanctitatea Sa. O importanță majoră în acest sens are ca preoții să se deprindă a vorbi pe limba oamenilor, care să fie înțeles de lumea contemporană. După părerea Patriarhului, „până astăzi limbajul utilizat de Biserică rămâne extrem de dificil pentru a fi înțeles!”