Bacalaureat: doi examinatori se plang de prezenta crucilor în salile de examen

0
814
Bacalaureat: doi examinatori se plâng de prezenţa crucilor în sălile de examen
Doi examinatori la proba de oral a Bacalaureatului s-au plâns joi şi vineri de prezenţa crucilor în sălile de examinare din şcoala privată Saint-André de Choisy-le-Roi (Val-de-Marne). „Doi profesori au cerut scoaterea crucilor, dar este imposibil, deoarece nu există niciun motiv pentru asta, după cum a spus examinatorul şef din Arcueil (SIEC), Gérard Meunier, director al unei şcoli catolice.
„Am înţeles, sunt extrem de tolerant, dar este greu să elimin toate simbolurile religioase dintr-o şcoală catolică”, a adăugat el, menţionând că acesta a fost „primul” incident de acest gen din unitate, care este centru de examinare de aproximativ zece ani.
Cei doi examinatori, care predau la alte şcoli, au fost înlocuiţi pentru acest eveniment, conform SNES-FUS CRETEIL.
Într-o declaraţie, sindicatul a deplâns „atitudinea direcţiei SIEC, care preferă înlocuirea profesorilor în loc de aplicarea legilor din Republică şi a principiilor sale seculare.” Ei cer un „punct de vedere oficial” din partea SIEC.
„Toţi candidaţii trebuie să aibă aceleaşi condiţii de examinare şi de bun-simţ, iar orice se află pe pereţii unei săli de examinare, trebuie să nu influenţeze candidaţii”, a declarat Dominique Chauvin, adjunct al secretarului general al Uniunii.
Stéphane Kessler, director al SIEC, a declarat pentru AFP că profesorii au fost înlocuiţi vineri şi luni, deoarece „nu s-au prezentat” la Liceul Saint-André.
În ceea ce priveşte prezenţa crucilor în sălile de examinare, Kessler a spus „că nu se cunosc texte care sa aiba un asemenea specific, in lege.”
„Direcţia de afaceri juridice s-a sesizat pentru următoarele zile, în sensul că va încerca lămurirea acestui punct în lege, dar avem îndoieli în legătură cu adevaratele inconveniente pentru candidaţi”, a declarat directorul SIEC.
„Poate că este bine că această problemă s-a ridicat, dar nu poate zice nimeni: am văzut-o şi m-a şocat, mă doare”. Dreptul de retragere se aplică doar dacă există un pericol real pentru om”, a criticat acesta.
www.lacasuriortodoxe.com