505 ani de la moartea domnitorului Stefan cel Mare si Sfant

0
884
505 ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt
Muzică şi multe flori la monumental domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. În dimineaţa zilei de azi, 2 iulie, deja peste o sută de persoane s-au adunat pentru a comemora 505 ani de la moartea domnitorului. Cei prezenţi cântau şi ei împreună cu ansamblu „Plăieşii” versurile cântecului „Când era să moară Ştefan”. Cei prezenți l-au invocat pe marele domnitor și l-au rugat să vină pentru câteva zile în Moldova ca să facă ordine în țară.
Ansamblu Plăieşii, condus de Nicolae Grebincea, au început ceremonia prin cântecul „Când era să moară Ştefan”. Toată lumea cânta aceste versuri: „Când era să moară Ştefan. Multă jale-a fost în ţară…”

De la eveniment nu au lipsit nici conducerea Primăriei Chişinău, Uniunea Scriitorilor din Moldova şi Mişcarea Acţiunea Europeană.

Întrebat ce reprezintă pentru el Ştefan cel Mare, Vlad Filat, liderul PLDM a declarat: „Este un exemplu de demnitate şi de modul în care să-ţi serveşti patria. Ştefan este în continuare un simbol al nostru şi care va dăinui mereu.”
Dorin Chirtoacă, vice-preşedinte PL, a sublniat că „este simbolul stabilităţii şi statalităţii Republicii Moldova. El a devenit domnitor la vârsta de 27-30 ani şi a avut o domnie de 47 ani”.
Serafim Urecheanu, liderul AMN, a declarat: „Rădăcinile ţării şi neamului nostru se trag de la Ştefan cel Mare, domnitorul Moldovei, care ne-a adus faima şi stima. El a menţinut relaţii diplomatice cu toate ţările lumii. El a păstrat credinţa noastră creştină, este personalitatea neamului nostru cu care ne mândrim”.
În anul 1504, în 2 iulie, marţi, a decedat voievodul Moldovei Ștefan cel Mare, împovărat de lupte.

UNIMEDIA